Toeristische informatie

Er is in Soest en Soesterberg van alles te beleven. Als gemeente geven we u op deze website graag een eerste indruk. Wilt u meer weten? Op www.uitinsoest.nl vindt u actuele informatie over nog veel meer activiteiten, attracties, restaurants en overnachtingsmogelijkheden.

Ook de omgeving van Soest en Amersfoort is uw bezoek meer dan waard. Benieuwd? Bekijk dan de korte film waarin u ziet hoe veel deze regio u te bieden heeft.

De omgeving van Soest en Amersfoort een bezoek waard Bekijk de film

 

Oude Ambachtenmarkt

Elk jaar op Hemelvaartsdag wordt de Oude Ambachtenmarkt gehouden in de historische Kerkebuurt te Soest. Meer informatie vindt u op de website van Stichting Markt Oude Ambachten

Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk is zes dagen per week onder leiding van een gids te bezoeken (maandags gesloten). Hiervoor heeft u een entreekaart nodig. De entreekaart geeft bezoekers recht op een rondleiding door het paleis en een bezoek aan de tuinen. Per rondleiding kunnen 15 personen deelnemen. Uitgebreide informatie over een bezoek aan paleis Soestdijk vindt u op de website van VVV Soest (www.vvvsoest.nl).

Fietsboot

De Eemlijn fietsboot vaart in een ontspannen tempo volgens een vast tijdschema van Amersfoort de Eem af, over het Eemmeer naar Spakenburg en weer terug de Eem op naar Amersfoort. Onderweg worden op vaste tijden stops gemaakt in Soest, Baarn en Eemdijk. Passagiers kunnen ergens opstappen, hun fiets meenemen en ergens anders weer afstappen om hun fietstocht te vervolgen. Meer informatie: www.eemlijn.nl

Fietsverhuur

Fietsen is veruit de beste manier om ten volle van het landschap rond Soest te genieten. Heeft u geen fiets bij u, dan kunt u fietsen huren bij: Rijwielspecialist Ben de Bruin. Gallenkamp Pelsweg 1. Tel: 035 601 28 57. Prijs op aanvraag.

Museum Oud Soest

Het museum Oud Soest is gevestigd in een voormalig klooster “Huize St Jozef”. De inwijding van “Huize St Jozef” vond plaats op 15 september 1868. Het museum Oud Soest is ondergebracht in een stichting die de naam draagt “Stichting Oud Soest”. 

De stichting heeft ten doel het bevorderen van de belangstelling voor de geschiedenis van de Gemeente Soest (Soest en Soesterberg). In het museum zijn een groot aantal vaste exposities ondergebracht.

Het museum is open op de woensdagmiddag, de zaterdagmiddag en de zondagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur. Groepen kunnen altijd terecht maar dan wel op afspraak. Adres Steenhoffstraat 46, 3764 BM Soest, tel: 035-6023878 Zie ook  www.oudsoest.nl

Militair Luchtvaart Museum

Alles op het gebied van militaire vliegtuigen. Restaurant en museumwinkel aanwezig. Kampweg 120 in Soesterberg.Tel. 0346-356000. Gratis toegang. Website: www.militaireluchtvaartmuseum.nl.

Kinderboerderij

Balans Kinderboerderij De Veenweide

Vedelaarpad 53. tel: 035 601 81 36. Kinderboerderij voor kinderen van 0 t/m 12 jaar. Openingstijden:  maandag- t/m vrijdag  9-16 uur (van 1 maart tot 1 november geopend tot 17 uur) en zaterdag en zondag van 12 - 16 uur. Dieren, speelterrein, kinderverjaardagen, peuter/ouderochtend, kinderclubs b.v. kookclub, NME-les etc. Informatie: 035 6018136. E-mail: veenweide@stichtingbalans.nl

Dagrecreatieterrein

De Bergjes. Van Weerden Poelmanweg, tegenover restaurant 'Het Soester Hoogt'. Met barbecueplaatsen en toiletten. Informatie: 035 601 2075. Barbecuen met open vuur is hier alleen toegestaan als er geen stookverbod is geadviseerd door de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Of dat het geval is vindt u op www.vru.nl Voor het dagrecreatieterrein De Bergjes wordt een hogere droogte-index aangehouden. Een rook-/stookverbod wordt op De Bergjes met speciale borden aangegeven. Voor het wel/niet mogen barbecuen zijn de borden bepalend, ook al lijkt het in tegenspraak met tekst op de website.

Bowlen

Bowling Overhees, Willaertstraat 49c. Tel 065 - 6095841. Meer informatie: www.bowlingoverhees.nl

Golf

Golfclub Soestduinen Royal Park. Van Weerden Poelmanweg 8. tel: 035 5880005. De baan heeft 9 holes, par 3 baan. Toegankelijk op vertoon van GVB. Meer informatie: www.golfclubsoestduinen.nl

Koets- en huifkartochten

Stalhouderij Klein Middelwijck, Lange Brinkweg 89. Tel 035 601 3061. Meer informatie: www.stalhouderijkleinmiddelwijck.nlManege Nieuw Eldorado, Bosstraat 81, 3766 AD Soest, tel. (035) 6018803, fax: 035-6037954. Website: www.nieuweldorado.nl

Landgoederen

In de nabij gelegen gemeente Baarn staat Kasteel Groeneveld. Groeneveld is een centrum voor landbouw, cultuur en natuur. In het kasteel, gebouwd rond 1700, zijn enkele stijlkamers ingericht. Ook zijn er gedurende het jaar diverse tentoonstellingen op het gebied van natuur. De zolder is gereserveerd voor kindertentoonstellingen. In de concertzaal worden geregeld concerten gegeven. De tuin en moestuin zijn open voor het publiek. Ook is er een Grand Cafe. Programma op de website van het kasteel: www.kasteelgroeneveld.nl

Kerken

Oude Kerk, Torenstraat 1. De Oude Kerk dateert van 1350. beklimmen van de toren is incidenteel mogelijk voor groepen in de zomer. Mogelijkheid voor rondleiding door historische Kerkebuurt met monumenten en historische boerderijen. Groepen op afspraak. Info: VVV Soest 035 6012075.

Plattelandstoerisme

Lammetjesdagen bij Holec Holsteins, Familie Kuijer, A.P. Hilhorstweg 5, 3764 MS Soest, telefoonnummer 035 60 141 33. In het voorjaar kunt u naar de lammetjeskijkdagen bij de Familie Kuijer. Voor meer informatie en voor de openingstijden kunt u kijken op de website: Lammetjes kijken.

Kaasboerderij De Staelenhoef

Birkstraat 123, tel 035 601 3781. Open di t/m vr 9-12.30 uur/13.30-18 uur. Za 8.30-16 uur. Zelf kaas maken, ook kinderpartijtjes. Groepen op afspraak.

Biologische Zorg- en Ontvangstboerderij 'Het Derde Erf'

Birkstraat 125, Soest. Tel. 035 6090224. Boerengolf tussen de koeien, een spelletje Jeu de Boule spelen, stoelmassage. Nieuw bij het Derde Erf is het klompenpad. Dit is een wandeling van 5 of 9 kilometer over het boerenland, het jaagpad langs de Eem. De wandeling van 9 kilometer is door de Soester bossen en duinen. Website: www.hetderdeerf.nl

De Paardenkamp

Birkstraat 96. Tel 035 601 6089. In boerderij Vosseveld is een rusthuis voor paarden gevestigd. Open: ma t/m zo 10-16 uur. Website: www.paardenkamp.nl. E-mail: info@paardenkamp.nl

Zwemmen

Spleasure Center, Dalweg 181, tel (035) 60 27 363.Bosbad De Vuursche, Hilversumsestraatweg 2/c, Baarn. Tel.: 035 5412214. Website: www.bosbaddevuursche.nlBosbad Amersfoort/Openluchttheater Amersfoort, Barchman Wuytierslaan 232, Amersfoort. Tel: 033-4618618.

Bossen en duinen

De gemeentebossen en duinen omvatten 588 ha. en zijn vrij toegankelijk. Er zijn een vijftal wandelroutes uitgezet in dit gebied, die verder op de site te vinden zijn. Verder zijn er nog de bossen die eigendom zijn van particuliere boseigenaren, van de Vereniging Natuurmonumenten of van het ministerie van Defensie rg, De Paltz en De Vlasakkers.

De bossen ten oosten van de Wieksloterweg zijn gedeeltelijk eigendom van  het landgoed Pijnenburg, gedeeltelijk van Natuurmonumenten of van enkele particuliere bosbezitters. Het overgrote deel van deze bossen is vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Voor de ruiter- en menroutes moet u in het bezit zijn van een ruiterplaatje, dat verkrijgbaar is bij de gemeente Soest.

Het terrein de Stompert is opengesteld voor wandelaars. De Vlasakkers is alleen open in de weekenden opengesteld voor wandelaars, mits er geen militaire oefeningen zijn. Is dat wel het geval, dan zijn de Vlasakkers ook in het weekend gesloten.