18 jaar, alles goed geregeld?

Gefeliciteerd! Je bent bijna achttien en je wilt graag weten wat jou te wachten staat. Wij helpen je hierbij op weg.

Verplichtingen 18+

De dag dat je achttien wordt, ben je voor de wet in één keer volwassen. Je moet dan aan een aantal verplichtingen voldoen. En dus zijn er veel zaken die je moet regelen. Doe je dat niet, dan kun je geld mislopen of boetes krijgen omdat je je zaken niet op orde hebt. In de checklist vind je een handig overzicht van alle zaken die je moet regelen.

Een plan voor de toekomst

Het is handig om gestructureerd en planmatig te werken aan de dingen die je nog moet regelen voordat je achttien wordt. Het verschilt per persoon wat je nog moet regelen. Het helpt om samen met je ouders, vriend(in) of iemand anders uit je netwerk een overzicht te maken van alle regelzaken. Hiervoor kun je de checklist gebruiken. Ons advies: begin op tijd en neem de tijd!

Handige links:

Ik heb al ondersteuning

Het kan zijn dat je ondersteuning hebt vanuit een zorgaanbieder, een voogd of in een pleeggezin woont. De gemeente neemt contact met je op zodra je zeventien jaar wordt. We nodigen je dan uit voor een persoonlijk gesprek.

Tijdens dit gesprek kun je aangeven waar jij behoefte aan hebt en of wij je kunnen helpen bij het opstellen van 'Mijn Plan 18'. We kijken op welke onderdelen jij het zelf kunt en waar je wat extra hulp bij kunt gebruiken.

Vind je het prettig om iemand mee te nemen, dan kan dat. Wij nodigen deze persoon (personen) in overleg met jou uit.

Contact

Heb je vragen? Of heeft u als ouders/verzorgers vragen over uw kind? Neem dan contact met ons op door te bellen naar (035) 609 34 11 of vul het aanmeldformulier Zorg, werk en inkomen in.