Ik word 18

Wat moet je geregeld hebben als je achttien bent? Op dit lijstje staan per categorie de belangrijkste dingen.

Algemene verplichtingen 18+

De dag dat je achttien wordt, ben je voor de wet volwassen. Je bent zelf verantwoordelijk voor dingen die je geregeld moet hebben in Nederland. Voor meer informatie ga je naar het www.rijksoverheid.nl.

Een aantal zaken moet je verplicht geregeld hebben zodra je achttien bent geworden. Je kan op www.rijksoverheid.nl een checklist invullen om te kijken wat er verandert zodra je 18 bent.

Voor je belastingaangifte moet je je jaaropgave kunnen vinden om de gegevens te controleren. En begeeft je televisie het? Dan is het voor de garantie handig om terug te kunnen zien wanneer je deze ook alweer had gekocht. Kortom, een goed geordende administratie scheelt je een hoop gedoe. Onderstaande links helpen je hierbij.

Heb jij al een baan? Lees via onderstaande links alles over je eerste (bij)baan.

Heb jij aan het einde van je banksaldo altijd nog een stukje maand over? Trek op tijd aan de bel. Onderstaande links helpen je hierbij.

Ga je op kamers? Ook dan is het handig je van te voren even in te lezen. Dit geldt overigens ook voor je ouders. Wellicht moeten zij ook wat regelen.

Loop je ergens vast en kom je er zelf niet meer uit? Geen probleem, er zijn genoeg mensen die jou graag willen helpen. Zie onderstaand een overzicht van hulpinstanties.

Maakt je moeder nog je afspraak bij de tandarts? Hoog tijd om dat zelf te doen. Of misschien ga je op kamers of blijf je bij je (pleeg)ouders wonen. Dit en meer, vind je in onderstaande links.