Actie ‘Geef een prentenboek cadeau’

Op dinsdag 23 mei 2023 heeft Liesa van Aalst (wethouder onderwijs) in het kader van de actie ‘Geef een prentenboek cadeau’, het eerste boek uitgereikt aan een leerling van Basisschool de Buut in de naastgelegen Bibliotheek Soest. De wethouder had een ontmoeting met de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het prentenboek van 2023 is ‘Kleine ijsbeer. Een ijsbeer in de tropen’ van Hans de Beer.         

Prentenboek voor alle groepen 1 en 2 van Soest en Soesterberg

Alle leerlingen van groep 1 en groep 2 van de basisscholen uit de gemeente Soest krijgen dit prentenboek. De gemeente subsidieert deze actie.  Het is een prentenboek voor de onderbouw waardoor beginnende lezers het plezier van lezen ontdekken, en dat de leeshonger aanwakkert. Voorlezen en vrij lezen zijn essentieel voor de (taal)ontwikkeling van kinderen. Het effect op woordenschatontwikkeling is onevenaarbaar: met een kwartier vrij lezen per dag leren kinderen gemiddeld 1000 woorden per jaar! 

Liesa van Aalst (Wethouder Onderwijs)

“Alle onderzoeken wijzen uit dat kinderen die veel lezen later een betere kans hebben in de maatschappij. Toch wordt er steeds minder gelezen – thuis en op school. Het hebben van eigen boeken zorgt voor meer leesplezier en meer motivatie om te lezen. Daarom steunt de gemeente Soest deze actie.” 

‘Geef een (prenten)boek cadeau’

De campagne Geef een (prenten)boek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland te laten opgroeien tussen de mooiste boeken. Wat zou het mooi zijn als ieder kind een eigen verzameling met de mooiste kinderboeken in zijn kamer heeft staan – met als resultaat dat boeken een vaste plaats krijgen in zijn of haar leven. Om die boekenkast te vullen, bundelen boekhandels, bibliotheken en diverse partners ieder jaar hun krachten om in het voorjaar een prentenboek beschikbaar te stellen voor een klein bedrag. Het prentenboek ‘Kleine ijsbeer. Een ijsbeer in de tropen’ is in de boekhandels te koop voor slechts €2,99.  

In februari van dit jaar was de actie ‘Geef een boek cadeau’ voor oudere kinderen, uit groep 4 en groep 5 van de basisscholen.  Het jeugdboek van 2023 is Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon. Dit boek is ook nog in de boekhandels te koop voor €2,99.