Bestrijding eikenprocessierups

De eikenprocessierups kan van half mei tot augustus voor ongemak zorgen. Aanraking met de brandharen kan klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen veroorzaken. Daarom kunt u de rupsen beter vermijden.

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, een behaarde rups die in de maanden mei tot en met september overlast kan veroorzaken. Ze leven in groepen en maken op de stam of de dikkere zijtakken van de inlandse eiken spinselnesten. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladeren van vooral de inlandse eik).
De eikenprocessierups is te herkennen aan zijn sterke beharing. De besmette eikenbomen zijn te herkennen aan de specifieke nesten: dichte spinsels met vervellinghuidjes, uitwerpselen en brandharen.

Bestrijdingsmethode

Net als verschillende andere gemeenten en de provincie Utrecht doen wij aan preventie. Dit betekent dat gemeentelijke eikenbomen van te voren bespoten worden met een biologisch middel dat ervoor zorgt dat de rups uitdroogt. Dit gebeurt in de periode als het eikenblad uitloopt. In Soest worden ongeveer 2500 eikenbomen langs drukbezochte locaties, enkele drukke fietspaden, rond speelvelden en de sportvelden op die manier behandeld. Daarnaast worden in de periode mei-september de rupsen en nesten op deze en andere locaties weggezogen en vernietigd.

Voorkomen overlast

Ongemak kan voorkomen worden door ieder contact met rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten te vermijden. Zorg bij bezoek aan (natuur-) gebieden, waar de rupsen voorkomen, voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.

Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid met water. Of plak plakband op de huid en trek dat er zachtjes af. Dat is de beste manier om de brandhaartjes weg te krijgen.

Melden

Wij bestrijden alleen rupsen in gemeentelijke bomen. Als u in uw eigen bomen rupsen aantreft, raden wij u aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf in bestrijding.

Ziet u een eikenprocessierups in gemeentelijke bomen, dan kunt u dit online melden via het Meldpunt Openbare Ruimte

Naar overzicht