Eerlijk over houtstook in huis

Met het koudere weer gaan de houtkachels, pelletkachels en open haarden weer aan. Veel mensen vinden een houtkachel of open haard gezellig. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de rook erg ongezond is. De keuze om wel of niet te stoken is aan u. Maar het is belangrijk dat u weet welke risico's u en anderen lopen. Zodat u een goede keuze kan maken. Wel zo eerlijk, toch?

Wanneer u in huis uw houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. In die rook zit fijnstof die ongezond is voor uzelf en anderen in uw omgeving. 

Fijnstof

Fijnstof is voor niemand gezond, maar kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen kunnen er extra last van hebben. Fijnstof kan leiden tot astma, COPD, chronische bronchitis en longkanker. Ook kan fijnstof hart- en vaatziekten veroorzaken en verergeren. Stoken met windstil of mistig weer is extra schadelijk. Check daarom altijd eerst de Stookwijzer(Verwijst naar een externe website) en laat de houtkachel, pelletkachel of open haard uit als de Stookwijzer code oranje of rood geeft.

De deeltjes van de fijnstof van houtstook zijn vaak heel klein. Dit type fijnstof wordt PM2,5 genoemd. Hoe kleiner de deeltjes, hoe schadelijker ze zijn. Ze kunnen dan namelijk tot dieper in de longen doordringen. Bijna een kwart (23 procent) van de totale uitstoot van fijnstof van het type PM2,5 in Nederland is afkomstig van houtstook door mensen thuis. Dat is meer dan wat de industrie en zeevaart uitstoten van dit type fijnstof. 

Wist u dat

  • Van de Nederlanders die aangeeft zelf wel eens hout te stoken is gezelligheid (73%) de belangrijkste reden om hout te stoken.
  • Blootstelling aan houtrook kan directe klachten van de luchtwegen geven zoals hoesten, benauwdheid (kortademigheid) en kan leiden tot extra medicijngebruik.
  • Het zelf ervaren van gezondheidsklachten, of gezondheidsklachten van anderen in de omgeving is de belangrijkste reden om beter, minder of geen hout te stoken.
  • Fijnstof veroorzaakt en verergert hart-, vaat en longziekten en kan leiden tot astma, COPD, chronische bronchitis en longkanker.
  • Een kwart van de Nederlanders ervaart regelmatig tot vaak overlast van houtstook in de omgeving.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor de gezondheid van uzelf en uw omgeving? Kijk dan op de website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal: Eerlijk over houtstook(Verwijst naar een externe website).