Functie van BOA is constant in beweging

De Buitengewoon Opsporingsambtenaar, de BOA, wordt nog té vaak gezien als afgekeurde politieagent die alleen maar parkeerbonnen uitschrijft. Niets is minder waar dan dat! De functie van BOA is constant in beweging, er komen steeds meer taken bij en ze zijn continue bezig zichzelf te verbeteren. Maar wat doet een BOA dan? BOA’s Janko en Tirza van de gemeente Soest vertellen hier enthousiast over.

Takenpakket

Een BOA houdt zich bezig met de grootste ergernissen van de inwoners. Dit kan gaan van geluidsoverlast, hangjongeren, hondenpoep, ondermijning tot aanhangers die te lang op de openbare weg staan. BOA’s zijn de oren en ogen van de gemeente en gaan veel in gesprek met inwoners om samen tot oplossingen te komen.

Op de vraag hoe een gemiddelde dag van een BOA eruitziet geeft Tirza het volgende antwoord: “Eigenlijk is alleen het begin en einde hetzelfde. We starten altijd in het gemeentehuis om te kijken welke meldingen er zijn voor die dag. Ook stoppen we weer in het gemeentehuis met een overdracht. Alles er tussenin is iedere dag weer anders, dat maakt onze functie zo afwisselend."

Janko vult aan: "De taken van de BOA zijn jaren geleden klein begonnen, maar de afgelopen jaren zijn er veel taken bijgekomen. Ook grotere taken die eerder bij de politie lagen. Wij schrijven bekeuringen, mogen verdachten aanhouden en vervoeren en pakken zelfstandig en gezamenlijk met de ketenpartners ondermijningszaken op.”

Samenwerking

BOA’s werken veel samen met de politie en deze samenwerking werkt beide kanten op. Zo wisselen zij veel informatie uit en draaien ze sommige diensten samen.  Maar ook de bevoegdheden van een BOA en de politie zijn anders verdeeld waardoor ze elkaar nodig hebben.

Janko: “Een BOA is ook toezichthouder en mag daarom iedere plaats betreden. De politie mag dit bijvoorbeeld niet. In de gevallen dat het nodig is zorgen wij voor de toegang en neemt de politie het over als het om bijvoorbeeld strafrecht gaat. We merken dat hierover soms nog best wat verwarring is.”

Ook werken de BOA’s van Soest veel samen met andere gemeenten zoals Baarn, Bunschoten, Eemnes en De Bilt. Naast het uitwisselen van kennis en ervaring bieden ze elkaar ook ondersteuning bij calamiteiten en evenementen.

Waarom ben je BOA?

Janko en Tirza zijn allebei begonnen als BOA om veel buiten te zijn en in contact te staan met inwoners. Ook de relatie met de politie maakt het extra interessant.

Janko: “De functie van BOA komt op een steeds hoger niveau. Wij zijn continue bezig met opleiden en het verdiepen van onze kennis. Ook groeit ons takenpakket nog steeds waardoor de functie nóg leuker is dan gedacht.”

Tirza: “Tuurlijk kan het ook weleens ‘spannend’ worden. In situaties waarvan je het niet direct had bedacht, kan de sfeer ineens grimmig worden. Dit kan dan escaleren, maar ook hierop zijn wij getraind en weten we hoe we moeten handelen. Dit is onderdeel van ons beroep.”

Vacature

De gemeente Soest zoekt nog een Buitengewoon opsporingsambtenaar (36 uur). Ben jij enthousiast en wil jij je inzetten voor de leefbaarheid van Soest en Soesterberg?  Bekijk dan onze vacature, reageren kan nog tot 30 november 2022.