Gemeente Soest bestrijdt de eikenprocessierups weer preventief

We zitten momenteel in een periode van coronamaatregelen, waarin we maar beperkt buiten kunnen zijn en niet alles kunnen doen wat we misschien zouden willen. Om komende zomer buiten geen last te hebben van de eikenprocessierups, beginnen we in april al met preventieve bestrijding. In het voorjaar komen de eitjes van de eikenprocessierups weer uit. We willen de overlast zoveel mogelijk beperken en bestrijden daarom, net zoals vorig jaar, preventief. Dit gebeurt als het jonge eikenblad uitloopt.

Preventieve bestrijding

Net als verschillende andere gemeenten en de provincie Utrecht doet Soest aan preventie. Als gemeente gaan we in april de eikenbomen langs hoofdwegen, speelplekken en andere plekken waar veel mensen komen preventief behandelen. De gemeentelijke eikenbomen worden van tevoren bespoten met een biologisch middel dat ervoor zorgt dat de rups uitdroogt. Het middel dat gebruikt wordt, Xentari, is behalve voor rupsen niet schadelijk voor mensen of dieren. De behandeling laten we uitvoeren door De Ridder B.V. uit Soesterberg. Ze gaan de eiken preventief bespuiten. Met deze behandeling kan tussen de 80 tot 98% van de eikenprocessierups preventief behandeld worden.

Biodiversiteit; mezenkastjes

Naast de actieve preventieve bestrijding zijn we ook bezig om de biodiversiteit in onze bomen en het bermbestand te vergroten en hierdoor de leefomgeving voor natuurlijke vijanden te vergroten. In de polder hebben vrijwilligers vogelkasten opgehangen om mezen aan te trekken die de rups op eten. Aan de Den Blieklaan wordt dit jaar als proef een anti-eikenprocessierups mengsel ingezaaid. In dit mengsel zitten bloemen en grassen waar de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups in leven.

Melding maken

Naast de preventieve bestrijding in april worden in de periode mei tot september de rupsen en nesten weggezogen. Mocht er na de preventieve behandeling nog eikenprocessierupsnesten in een gemeentelijke eik op een drukke plek of hoofdroute zitten dan kunt u dit melden op de pagina: www.soest.nl/melding-openbare-ruimte. Het wegzuigen van een nest gebeurd gemiddeld binnen 5 werkdagen na de melding.  De Gemeente Soest bestrijdt alleen rupsen in gemeentelijke bomen. Als inwoners in eigen bomen rupsen aantreffen, raden we aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf in bestrijding.

Wat is ook alweer de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, een behaarde rups die in de maanden mei tot en met september overlast kan veroorzaken. Ze leven in groepen en maken op de stam of de dikkere zijtakken van de inlandse eiken spinselnesten. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladeren van vooral de inlandse eik). Vandaar de naam ‘eikenprocessierups’. De rups is te herkennen aan zijn sterke beharing. De besmette eikenbomen zijn te herkennen aan de specifieke nesten: dichte spinsels met vervellinghuidjes, uitwerpselen en brandharen.

Gezondheidsklachten

De brandharen van de eikenprocessierups zijn de veroorzakers van overlast. Nadat iemand in contact is geweest met de brandharen kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Ook mensen die in de nabijheid van besmette bomen komen kunnen hinder ondervinden, omdat de brandharen zich door de lucht verspreiden. De reacties kunnen van persoon tot persoon verschillen. De huidirritaties die binnen acht uur optreden, zijn rood en pijnlijk en gaan gepaard met hevige jeuk die tot twee weken kan aanhouden. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren, een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritatie en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Klachten verdwijnen over het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met menthol kan verlichting geven. Bij ernstige klachten wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts.

Voorkomen overlast

Ongemak kan voorkomen worden door ieder contact met rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten, te vermijden. Zorg bij bezoek aan (natuur-) gebieden, waar de rupsen voorkomen, voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid met water. Meer informatie is te vinden op de website; https://processierups.nu.

Naar overzicht