Gezocht: OV-ambassadeurs voor senioren

In 2020 starten we in onze gemeente met de inzet van vrijwillige ambassadeurs die senioren helpen om (vaker) met het openbaar vervoer te reizen. Dat doen we, in eerste instantie voor een periode van twee jaar. Op dit moment zijn we op zoek naar vrijwilligers die een passie hebben voor openbaar vervoer en senioren in onze gemeente graag willen helpen door het inzetten van hun kennis en ervaring.

Vanuit ons beleid ‘doelgroepenvervoer’ hebben we de regionale ambitie om de zelfredzaamheid van senioren op het gebied van vervoer te vergroten. Zelfstandig gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer biedt mensen niet alleen meer vrijheid, het draagt ook bij aan het geluk van mensen als ze zo lang mogelijk zelf controle kunnen houden en mee kunnen blijven doen zoals ze dat gewend waren.

 

Word OV-ambassadeur!

We willen het gebruik van het openbaar vervoer makkelijker maken en stimuleren door mensen kennis te laten maken met de mogelijkheden van het openbaar vervoer. Daarbij kunnen we uw inzet als OV-ambassadeur heel goed gebruiken!

Heeft u passie voor het openbaar vervoer en vindt u het leuk die kennis en ervaring te delen met senioren die nog onbekend zijn met het openbaar vervoer? Bent u woonachtig in de regio Utrecht en 60 jaar of ouder? Dan bent u de persoon die wij zoeken als vrijwillig OV-ambassadeur. 

Met een team van ongeveer zes vrijwillige OV-ambassadeurs (60+) worden in de Utrechtse gemeentes Amersfoort, Baarn, Woudenberg en Soest het gehele jaar door diverse activiteiten voor senioren georganiseerd gericht op het gebruik van het openbaar vervoer. OV-ambassadeurs geven uitleg aan senioren tijdens een inloopspreekuur of informatiebijeenkomst. In wisselende teamsamenstelling van twee personen presenteert u of beantwoordt u vragen over de OV-chipkaart, abonnementen en tarieven, reisplanners en vervoersmogelijkheden. OV-ambassadeurs maken ook proefreizen met senioren in klein groepsverband. Senioren ervaren zo zelf het reizen en krijgen vertrouwen om zelfstandig met bus of trein te gaan reizen.

Informatie en aanmelden

U kunt zelf aangeven hoeveel tijd u wilt besteden als OV-ambassadeur. Als richtlijn geldt een minimum tijdsbesteding van 3 dagdelen per maand. Bij de uitvoering van uw taken krijgt u ondersteuning en begeleiding en bent u altijd met een andere OV-ambassadeur op pad. Heeft u interesse, behoefte aan meer informatie of wilt u zich aanmelden? Mail dan naar: info@doemeemethetov.nl of neem contact op via telefoonnummer: 038 – 45 40 130.   

Wat als aanvullende voorzieningen voor vervoer toch nodig zijn?

Als aanvullende voorzieningen voor vervoer nodig blijven dan willen we die duurzaam, efficiënt en van goede kwaliteit aanbieden. Doel daarbij is om het vervoer goed te laten aansluiten bij de persoonlijke situatie van mensen. Dat betekent ook dat we slim om moeten gaan met beschikbaar budget, zeker gelet op het feit dat het aantal senioren de komende jaren alleen maar toeneemt. We verwachten dus steeds meer mensen die een beroep doen op voorzieningen voor vervoer.

Naar overzicht