Grote brand bij een garagebedrijf aan de Willem Stuutlaan in Soesterberg

Op maandag 19 juli en dinsdag 20 juli 2021 woedde een grote brand bij een garagebedrijf aan de Willem Stuutlaan in Soesterberg. Over deze brand en de nafase gaat dit nieuwsblog.

Update 29 juli 2021

Dit liveblog is gesloten.

De gemeente informeert betrokkenen rechtstreeks over de voortgang. Overige vragen en meldingen van inwoners en overige partijen kunnen gedaan worden via Hannie van der Straten, E-mail: h.vanderstraten@soest.nl telefoonnummer: 06 – 55 86 37 54.

Er was sprake van een grote maatschappelijke betrokkenheid bij de brand. We willen iedereen bedanken voor alle steun en inzet.

Bewonersbrief 20 juli

Onderstaande brief is aan de inwoners van Soesterberg (De Groene Hoogte en Apollo) gestuurd.

Soest, 20 juli 2021

Beste inwoner,

Gisterenavond werd Soesterberg getroffen door een heftige brand. Binnen korte tijd ging het Woon Centrum Soesterberg grotendeels in vlammen op. Een drama voor de ondernemers en particulieren die nu alles kwijt zijn. U ontvangt deze brief omdat uw woning in het rookgedeelte van de brand ligt. We kunnen ons voorstellen dat u zich tijdens de brand zorgen heeft gemaakt en dat u mogelijk nog vragen heeft.

U vindt informatie op www.soest.nl. Over het advies om eventuele roetdeeltjes die u buiten aantreft weg te spoelen met water. En dat de Richelleweg ook vandaag nog afgesloten is, zodat hulpdiensten voldoende ruimte hebben. De brandweer is nog de hele dag aanwezig voor nablussen. De laatste verkeersupdate en andere relevante informatie vindt u op www.soest.nl. Mocht u liever persoonlijk contact hebben, dan kunt u bellen met Hannie van der Straten op telefoonnummer 06 – 55 86 37 54. Zij is onze contactpersoon voor Soesterberg. Woensdagochtend 21 juli is wethouder Liesa van Aalst samen met Hannie tussen 10.00 uur en 12.00 uur op de markt in de Rademakerstraat. Spreek ons gerust aan.

Met vriendelijke groet,
Het college van burgemeester en wethouder van Soest,

Rob Metz               Liesa van Aast-Veldman
Burgemeester       Loco-burgemeester

Update 21 juli 2021 FAQ

 

Geen asbest vrijgekomen
Een veelvoorkomende vraag van inwoners is: is er asbest vrijgekomen bij de brand? Het antwoord hierop is dat dit niet het geval is. Er is onderzoek verricht en hieruit blijkt dat er geen sprake was van asbest. (VRU)

Voldoende bluswater
Een andere veelvoorkomende vraag is hoe het nu precies zit met de beperkte watervoorraad en de brand? In en rond Soesterberg zijn de nodige waterreservoirs en -putten, die de hulpdiensten normaal gesproken bij brand ruim voldoende water kunnen leveren. In deze situatie was er sprake van een uitzonderlijk grote brand, waarbij het vuur zich in korte tijd ook snel verspreidde. Al snel was duidelijk dat de beschikbare watervoorraad niet voldoende zou zijn voor deze enorme brand. Helaas is er in het gebied rondom de brandplek niet veel open water. Er zijn weinig sloten, kanalen en vijvers waar water vandaan gehaald kan worden. Dit alles was reden om snel op te schalen en extra wagens en crashtenders met grote watervoorraden op te roepen om te blussen. De VRU (Veiligheidsregio Utrecht) gaat er van uit dat zij, gezien de felheid van de brand en de snelle ontwikkeling, in andere omstandigheden de grootte van de brand ook niet hadden kunnen voorkomen. 

In de uitzending van U Nieuws van 20 juli 2021 van RTV Utrecht werd hier vanuit de VRU uitleg over gegeven. Bekijk de uitzending terug: https://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/unieuws/20210720-1700/

Inzet NL Alert
We ontvingen ook vragen over de inzet van NL Alert: Tijdens het incident heeft de VRU in een vroegtijdig stadium de inzet van NL alert overwogen. In het vroege stadium steeg de rookkolom recht omhoog op waardoor het er geen directe last was in de nabije omgeving. In een later stadium van het incident was de rookkolom in de wijde omtrek te zien. Toen is opnieuw de overweging gemaakt om de omgeving te informeren. Op basis daarvan is er een NL Alert uitgestuurd.  Over de werking van NL Alert is meer info te vinden via: 
•    www.nl-alert.nl
•    https://crisis.nl/nl-alert/over-nl-alert/veelgestelde-vragen/

Verkeersupdate dinsdag 20 juli 15:15 uur

De Richelleweg is weer bereikbaar en toegankelijk.

Verkeersupdate dinsdag 20 juli 11.00 uur: 

Tijdens het nablussen in Soesterberg zijn de Amersfoortsestraatweg en de van Weerden Poelmanweg weer open. De Richelleweg is nog de gehele dag afgesloten.

Statement Burgemeester Rob Metz:

Update dinsdag 20 juli 10.00 uur:

"Wat een troosteloze ravage na de brand in Soesterberg. Ik wens de ondernemers en betrokkenen alle sterkte met alle narigheid die nu op ze afkomt. En dank voor de inzet van de honderden brandweer mensen van de VRU en ver daarbuiten."

Update dinsdag 20 juli 06:45 uur

De brand is onder controle. De brandweer verwacht nog de hele dag bezig te zijn met nablussen. Het advies voor omwonenden om ramen en deuren dicht te houden, is inmiddels komen te vervallen. De Richelleweg zal gehele dag afgesloten blijven. De Amersfoortseweg wordt zo snel mogelijk vrijgeven. Het advies is om eventuele roetdeeltjes die men buiten aantreft goed weg te spoelen met water.

De Richelleweg is tijdelijk afgesloten zodat hulpdiensten voldoende ruimte hebben. De rook trekt op dit moment richting de snelweg A28.

Er is rond 22.00 uur een NL Alert verzonden voor de omgeving van Soesterberg.

Actuele informatie vindt u via het Twitterkanaal van de VRU: https://twitter.com/vrutrecht

Naar overzicht