Heeft u een plan voor de omgeving? Betrek de buurt

Heeft u bouw- of verbouwplannen? Wilt u bijvoorbeeld uw winkel uitbreiden, een uitrit aanleggen of een woning (ver)bouwen? Betrek dan de buurt bij uw plan. Of andere belanghebbenden. Dat noemen we participatie. Met participatie zorgt u ervoor dat alle belangen, meningen, kennis en creativiteit direct op tafel komen. Ook kunt u bezwaar achteraf voorkomen. 

Participatie: hoe doe ik dat?

Maar hoe betrekt u de buurt? Daarvoor hebben we online handige tips voor u klaargezet. Op de pagina Meedenken bij (bouw)plannen staat een online toolkit. Met een online snelscan kunt u inschatten hoeveel impact uw plan heeft. Ook staat er voorbeeldmiddelen die u kunt gebruiken. En natuurlijk wordt er meer uitgelegd over participatie, waarom het zo belangrijk is. 

De Omgevingswet en participatie

Volgend jaar gaat de Omgevingswet in. Die wet benoemt het belang van participatie nog eens extra. De gemeente weegt de participatie dan ook mee bij het aanvragen van een omgevingsvergunning. Wij kijken dan naar: wie heeft u betrokken, hoe heeft u hen betrokken en wat heeft u met de resultaten gedaan? Participatie is dan dus ook een onderdeel van een vergunningsaanvraag die u doet bij de gemeente.