Heidecorridor Lizard Lane bijna klaar voor zandhagedis

De afrondende werkzaamheden voor het project Lizard Lane in Soestduinen zijn afgelopen maandag 9 september begonnen. Daardoor kunnen weggebruikers de komende maanden verkeersregelaars tegenkomen. De werkzaamheden bestaan uit plaggen, het maken van grondwallen en het aanbrengen van beplanting.

Als de Lizard Lane dit najaar klaar is, is het landschap tussen de Vliegbasis Soesterberg (Paltzerweg) en defensieterrein de Vlasakkers een heidecorridor die geschikt is voor zeldzame dieren als de zandhagedis, vogels en insecten zoals de kommavlinder.

Heideherstel

De corridor krijgt een natuurtype met een hogere natuurwaarde en dat beter past onder de hoogspanningsverbinding. In het provinciaal natuurbeleid en het programma Hart van de Heuvelrug is dit gebied aangewezen als essentiĆ«le schakel in het heideherstel. Daarom zijn het afgelopen jaar de bestaande beplanting en bomen onder de TenneT hoogspanningsverbinding weggehaald en zijn faunapassages aangelegd onder de van Weerden Poelmanweg, Paltzerweg en Heezerspoor Oostzijde.  

Unieke samenwerking

Het Lizard Lane-project is een unieke samenwerking tussen diverse grondeigenaren en belanghebbenden. De grond is in handen van verschillende eigenaren: de heer Van den Hoogen, gemeente Soest, Netjes beheer (golfbaan en appartementen) en Vitens. Verder hebben de eigenaren van de gebieden aan weerszijden zich ook aangesloten. Dat zijn aan de westzijde Utrechts Landschap met Park Vliegbasis Soesterberg en aan de oostzijde het Rijksvastgoedbedrijf met defensieterrein de Vlasakkers.

De provincie is partner omdat het omvormen van het gebied van bos naar heide past in het provinciaal natuurbeleid en omdat ze eigenaar zijn van de provinciale weg waar de faunapassage onderdoor ligt. Vanuit de Greendeal infranatuur heeft de Vlinderstichting meegedacht.

Naar overzicht