Honderdste subsidieaanvraag voor groen dak dit jaar

Op donderdag 22 december was wethouder Aukje Treep met bewoners aanwezig bij de aanleg van bijna dertig groene daken in de wijk De Groene Hoogte te Soesterberg. Met die dertig daken komt de gemeente uit op meer dan honderd subsidieaanvragen voor een groen dak dit jaar.

Honderdste aanvraag dit jaar

De gemeente Soest subsidieert sinds 2014 de aanleg van groene daken. Sinds een paar jaar zit het aantal aanvragen per jaar in de lift. Dit jaar vieren we de honderdste aanvraag van 2022. Een bijzondere aanvraag want de bewoners van de wijk De Groene Hoogte vergroenen op bijna dertig adressen hun daken. In totaal wordt er in deze wijk meer dan 400 vierkante meter dak vergroend. In heel Soest is al bijna 7.000 vierkante meter dak vergroend.

Groen dak

Een groen dak is een laag planten op het dak. Geschikte planten zijn laagblijvende (vet)planten, kruiden en mossen. De gemeente stimuleert de aanleg van groene daken vanwege de positieve bijdrage aan het milieu. Ze houden het regenwater vast, geven leefruimte voor insecten en andere diertjes, isoleren een beetje, beschermen het dak en nog veel meer. Een groen dak maakt ook je uitzicht mooier.

Gemeentelijke subsidie

De gemeente draagt 33 procent bij in de kosten, met een maximum van 30 euro per vierkante meter.

Er zijn ook regelingen voor de aanschaf van een regenton, compostvat en afkoppelen van regenwater. Bekijk de gemeentelijke subsidieregelingen.