Ja/ja-sticker brievenbus voor minder afval

De gemeente Soest is van plan de ja/ja-sticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk in te voeren. Alleen met deze sticker op de brievenbus ontvang je dan nog ongeadresseerd drukwerk. Het effect van deze maatregel is een flinke papierbesparing. Hiermee wordt gebruik van waardevolle grondstoffen voorkomen en inkt, plastic verpakkingen en brandstof bespaard. Met de ja/ja-sticker wil de gemeente een bijdrage leveren aan het behalen van de Soester en landelijke milieudoelstellingen. 

Minder oud papier, meer besparing

Met een ja/ja-sticker hebben inwoners minder oud papier in huis. Maar liefst 64% van de Nederlanders vindt dat er een ja/ja-sticker ingevoerd moet worden. Momenteel heeft 62 procent van de mensen geen sticker op de brievenbus, dus ook geen nee/nee-sticker. Al deze inwoners krijgen nu ongeadresseerd drukwerk. Wordt de ja/ja-sticker ingevoerd, dan zal slechts 35 procent die ook gaan opplakken. Dat betekent per saldo dat 65 procent dan geen folders meer ontvangt.

Wethouder Kundić: “Soest werkt hard aan het behalen van haar duurzaamheidsdoelstellingen. Deze maatregel levert een flinke besparing op als het gaat om papier, inkt, verpakkingsmateriaal en brandstof. Het ‘omdraaien’ van de nee/nee-sticker naar de ja/ja-sticker zien wij dan ook als een logische stap”.

Meerdere gemeentes gingen Soest voor

In Utrecht hebben ze inmiddels al ervaring opgedaan met de ja/ja-sticker . Hier gooit elke inwoner jaarlijks 4,2 kilo minder papier weg. Als dit ook voor Soest geldt, scheelt dat op jaarbasis bijna 195.000 kilo ongeadresseerd reclamedrukwerk. Als de gemeenteraad akkoord gaat, wordt de ja/ja-sticker per 1 januari 2022 ingevoerd.

Naar overzicht