Nieuwbouw Kamp van Zeist bijna gereed

Het nieuwe asielzoekerscentrum op Kamp van Zeist is bijna klaar. COA-locatiemanager Gerben van Os verwacht dat de eerste bewoners er in de maand mei hun intrek zullen nemen. ‘’Eerst stromen de ongeveer tweehonderd bewoners van de huidige noodopvang op Kamp van Zeist door naar de nieuwbouw. Daarna volgen andere vluchtelingen vanuit Ter Apel of elders uit Nederland.’’

In samenspraak met de gemeente Soest en Zeist is afgesproken dat er in totaal niet meer dan 400 inwoners op de locatie gehuisvest zullen worden. Omwonenden en vertegenwoordigers van beide gemeenten kunnen in de maand april een uitnodiging van het COA verwachten voor een kennismaking en rondleiding in het nieuwe asielzoekerscentrum. De noodopvanglocatie wordt gesloten en ontmanteld zodra het nieuwe azc haar deuren opent.

Warm welkom

Volgens Van Os krijgen bewoners in tegenstelling tot in de huidige noodopvang straks een eigen kamer, een gezamenlijke kookgelegenheid en een pinpas waarmee ze zelf boodschappen kunnen doen in de lokale supermarkt. Bewoners krijgen huishoudgeld op hun eigen pinpas gestort. Zo kunnen ze zelf bepalen wat ze belangrijk vinden en waaraan ze het geld uitgegeven. Een warm welkom in de lokale samenleving is volgens hem van het grootste belang.

Vrijwilligers

Op de huidige noodopvanglocatie zijn inmiddels al tal van lokale vrijwilligers werkzaam. Carolien Bruinink is verantwoordelijk voor de coördinatie van de vrijwilligers. Ze vindt het van groot belang dat mensen die uit een moeilijke situatie komen kunnen ontspannen. Heb je ideeën of interesse om vrijwilligerswerk te doen op Kamp van Zeist? Stuur dan een e-mail naar Vrijwilligercentrale Zeist via info@vczeist.nl gericht aan Carolien Bruinink.