Onderzoek naar snelfietsroute Amersfoort - Hilversum van start

Soest kijkt naar de mogelijkheden voor een snelfietsroute tussen Amersfoort en Hilversum. Dat doet de gemeente met de provincie Utrecht en de gemeenten Amersfoort, Baarn en Hilversum. Deze snelfietsroute, die ook door Soest gaat, is een goed middel om het fietsen te stimuleren, om de bereikbaarheid van woon-werklocaties te verbeteren, de gezondheid te bevorderen en een bijdrage aan een beter milieu te leveren. 

Tweede snelfietsroute

Wethouder Nermina Kundić: “Ik ben heel blij dat we gaan kijken naar een tweede snelfietsroute door Soest. We onderzoeken eerst welke route het meest geschikt is en hoe een fietser er het meest baat bij heeft. Als we daar een goed beeld van hebben, betrekken we de bewoners en belanghebbenden erbij. We zijn ook benieuwd naar hun ideeën.”

Regio bereikbaar 

Wanneer we meer fietsen houden we de regio bereikbaar. Ook op de middellange trajecten. Doorfietsroutes of snelfietsroutes spelen hierin een belangrijke rol. De provincie heeft op hoofdlijnen onderzoek gedaan naar de meest kansrijke snelfietsroutes in de regio. Dit heeft geleid tot zeven snelfietsroutes in de provincie Utrecht, waarvan een snelfietsroute tussen Amersfoort en Hilversum er een is. 
 

Wat is een snelfietsroute?

De snelfietsroute is voor alle fietsers, je hoeft niet per se snel te fietsen. Als fietser krijg je op de snelfietsroute vaker voorrang op autoverkeer en eerder groen bij verkeerslichten. Zo krijgt bijvoorbeeld het wegdek comfortabel asfalt. Waar nodig wordt het wegdek verbreed, zodat fietsers voldoende ruimte hebben. Ook worden duidelijke herkenbare lijnen en wegwijzers aangebracht. De stoepranden zijn veilig en paaltjes of andere obstakels op de route worden verwijderd of beter herkenbaar gemaakt. Zo kunnen fietsers snel, comfortabel en veilig doorfietsen en zijn scholen, woonwijken, werklocaties en knooppunten ook per fiets goed bereikbaar. Dit maakt het aantrekkelijker om ook voor langere afstanden de fiets te nemen.

Naar overzicht