Rare vondst in een poel
In de gemeente Soest liggen ongeveer zestig poelen. Dit zijn belangrijke stapstenen en leefgebieden voor veel kwetsbare plant- en diersoorten. Maar ze zijn ook belangrijk voor dieren zoals reeën, vogels en vleermuizen. Deze dieren maken hier gebruik van om water te drinken of voedsel te zoeken. De zestig poelen liggen door de hele gemeente. Van de polder helemaal tot in onze bossen.
Onderhoud
We moeten poelen onderhouden. De poel moet voldoende licht krijgen zodat het water zuurstofrijk en helder blijft. Dit is belangrijk voor veel diersoorten die hier thuishoren. Als het nodig is verwijderen we struiken en bomen die veel schaduw geven. We maken de rietkraag kleiner en verwijderen de sliblaag als dit nodig is. Op deze manier blijft de poel open en schoon.
Goudvissen?
Begin dit jaar hebben we een poel in het bos aangepakt. En met goed resultaat. Dezelfde zomer krioelde het alweer van leven. Van grote libellen en kikkers tot zelfs een paar ringslangen. Ook de broeihoop functioneerde al goed. Bij een controle in de zomer vond onze bosbeheerder iets bijzonders. Er bleken opeens dieren in de poel te zwemmen die hier helemaal niet thuishoren. Een soort die hier ook niet vanzelf kan zijn gekomen. We denken dat iemand ze heeft uitgezet. Goudvissen! Sommigen van zelfs al 25 centimeter lang.
Goudvissen vallen onder dezelfde familie als de karper. Karperachtige zijn een ramp voor de planten en dieren in deze poelen. Ze kennen hier geen natuurlijke vijanden en kunnen hierdoor heel groot worden. Ze gaan dan voor voedsel concurreren met bijvoorbeeld kikkers en padden, maar eten ook hun eieren op. Ook eten ze zoveel dat zij andere onderwaterdieren kunnen uitroeien. Ook de bodem is niet veilig. Zij woelen hier graag in waardoor zand en slib in het water gaat drijven. Het water wordt hierdoor troebel en donker. Veel waterplanten en insectensoorten verdwijnen hierdoor. Dus, de belangrijke functie van de poel verdwijnt.
Vissen in het bos
Vorige week hebben we een deel van de goudvissen opgevist. Helaas waren het er al zo veel dat dit niet in één klus te klaren was. Samen met RAVON hebben we dit gedaan met elektrische visnetten. Deze geven een lichte stroomschok. De vissen raken hierdoor even verlamd waardoor ze makkelijk uit het net te halen zijn. Door het werk in de tweede helft van november te doen worden padden, kikkers en ringslangen niet aangetast. Deze zitten dan al warm ondergronds voor een koude winter. RAVON heeft de gevangen vissen op een veilige plek weer uitgezet.
Samen houden we de natuur sterk
Het uitzetten van vissen in de natuur kan veel en gevaarlijke gevolgen hebben voor het ecosysteem. Heeft u dus te veel vissen? Zet ze niet in de natuur! Misschien kan een goede kennis ze overnemen, de dierenwinkel of heeft een basisschool ruimte in de klas. Zo houden wij samen de natuur sterk.