Riante toekomst voor Soester kunstoase

Na jaren van gesprekken is het zover. Wethouders Harrie Dijkhuizen en Nermina Kundić ondertekenden op 3 december samen met Jan Hazelaar en Ali van den Berg van Kunststichting HazArt een erfpachtovereenkomst met een looptijd van dertig jaar.

Het gaat om een erfpachtovereenkomst voor het huidige gebied van de Beeldentuin van HazArt aan de Pimpelmees in Soest. Deze tuin – in 1990 opgericht door Hazelaar en Van den Berg - ligt op grondgebied van de gemeente. De afgelopen jaren verlengde de gemeente Soest jaarlijks de huurovereenkomst. Dankzij de nieuwe erfpachtovereenkomst krijgt Kunststichting HazArt zekerheid over het toekomstig gebruik van de grond voor de beeldentuin.

‘De afgelopen 30 jaar ontwikkelde de beeldentuin zich tot een van de culturele parels van Soest’, aldus wethouder Kundić. Kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland komen hier naartoe voor de exposities en beeldentuin. In al die jaren hebben de oprichters met vele nationale en internationale kunstenaars relaties opgebouwd. Zij promoten de beeldhouwkunst door het organiseren van bijzondere exposities met kwalitatief hoogstaand werk, veelal van professionele kunstenaars.

In deze tijd is het aangaan van langdurige erfpacht een uitzonderlijke situatie. Het laat zien dat de gemeente het culturele belang van de beeldentuin onderstreept. ‘Wij hopen dat ook de komende dertig jaar veel bezoekers zullen genieten van deze prachtige plek die met zoveel liefde en kennis tot stand is gekomen’, aldus wethouder Dijkhuizen.

Jan Hazelaar en Ali van den Berg zijn verheugd met de continuïteit. ‘Ook de komende dertig jaar kan onze unieke beeldentuin zich blijven ontwikkelen. Wij voorzien een riante toekomst voor deze kunstoase.’

Naar overzicht