Ruiters opgelet, denk aan uw vignet

Als ruiter of menner met uw paard rijden op de paden in het vignetgebied van de Utrechtse Heuvelrug? Sinds 1 januari 2022 is het verplicht om een ruitervignet aan te schaffen. Met de bijdragen uit het vignet kunnen ruiterpaden onderhouden worden. Zo houden we de paardenpaden goed begaanbaar en veilig. 

Waar geldig?

Op de website van Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug staat een kaart met daarop het overzicht van waar het vignet geldig is. In totaal gaat het om een gebied van ruim 230 kilometer aan veel gebruikte paardenpaden. Voor terreineigenaren is het steeds lastiger om de onderhoudskosten voor deze paden op te brengen. Betrokken partijen hebben gezocht naar een systeem om deze kosten te dekken en de kwaliteit te kunnen behouden. Het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug is hier het resultaat van.

De gemeente Soest heeft ook een eigen ruitervignet, de ruiterpenning. Met het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug mag u ook binnen het vignetgebied van Soest rijden. Het ruitervignet van Soest blijft daarnaast bestaan en geldt alleen binnen het vignetgebied van Soest.

In gebieden waar het Ruitervignet verplicht is, zullen de partijen aangesloten bij het Utrechts Samenwerkingsmodel Natuurtoezicht (USN) extra gaan controleren. Eén van de speerpunten van het Samenwerkingsmodel is erop toezien dat ruiters ook echt gebruikmaken van de ruiterpaden, zodat er minder incidenten gebeuren met de andere gebruikers van de natuurgebieden.

Meer informatie op deze website: Ruiterpenning aanvragen.