Samen op weg naar een nieuw perspectief

Corona veranderde ons leven, ook voor de burgemeester en wethouders van de gemeente Soest. In deze serie delen zij hun ervaringen over de invloed van corona op hun leven. 

In deze tweede aflevering deelt wethouder Aukje Treep haar verhaal. Ze wil graag weten wat de invloed van corona is op het bezoek in de natuurgebieden. Martijn Visch, BOA in de buitengebieden van de gemeente, geeft antwoord.  

Al bijna een jaar werkt wethouder Aukje Treep in haar huisje in de tuin. Een werkplek die ze verbouwde tijdens de eerste lockdown. “Ik weet dat ik de luxe heb dat ik nog steeds een baan heb. Veel van mijn werk gaat door. Maar mijn baan veranderde drastisch. Ik fietste altijd graag door Soest en Soesterberg om in contact te zijn met mensen. Nu zit ik voornamelijk achter mijn laptop. Ook op het gemeentehuis kom ik bijna niet meer.” 

Nieuwe manieren van werken

De crisis brengt ook positieve kanten met zich mee. “Als overheid hebben we een nieuwe manier van werken aan moeten leren. We maakten een omschakeling naar digitale bijeenkomsten, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van de omgevingsvisie. Dat heeft ons uitgenodigd creatiever te denken en werken. Het voordeel van deze ontwikkeling is dat we meer mensen bereiken. In de toekomst gaan we toe naar een combinatie van echte en digitale ontmoetingen.” 

Zorgen

Treep uit haar zorgen over alles wat we nu nog niet kunnen zien. Wat is de toekomst voor de ondernemers die het nu zwaar hebben? Hoe gaan we om met kwetsbare mensen in onze gemeente? “We praten wel over solidariteit, maar ik vraag me af of die er ook echt is. Zijn we echt in staat er voor elkaar te zijn? Ik hoop dat we als gemeente voor iedereen bereikbaar blijven. Waarbij we kijken naar alles wat mogelijk is in de veranderende wereld van nu.”  

Werk gaat door

Als wethouder is ze onder andere verantwoordelijk voor de publieke ruimte en de natuurgebieden. Daar gaat het werk wel door. “Mensen vragen nog steeds vergunningen aan voor verbouwingen, misschien wel meer dan ooit. Ze willen hun eigen omgeving op de fijnste manier vormgeven. Het aanvragen van vergunningen gaat nu allemaal digitaal. We zijn er nog steeds, al is het contact nu natuurlijk heel anders.”

Meer naar buiten

Als gemeente zijn we gezegend met de prachtige natuurgebieden die ons omringen. Die gebieden worden veel bezocht. Afgelopen jaar hebben we het gebied rond de ijsbaan opnieuw ingericht. De afgelopen weken kon hier geschaatst worden. In de andere seizoenen is het een prachtig natuurgebied.

“Ik ben blij dat mensen steeds meer naar buiten gaan. Daarom ben ik heel benieuwd hoe Marthijn Visch, onze buitengewoon opsporingsambtenaar in het buitengebied, die veranderingen ziet. Zorgt de groei van het aantal bezoekers in de buitengebieden voor een verandering in zijn werk?”

Geluk

Marthijn Visch is al ruim 8 jaar werkzaam in de buitengebieden van Soest. Een baan waarbij hij de hele dag buiten is. “Ik heb het geluk dat ik dit werk heb. Ik besef dat ik de luxe heb dat ik niet de hele dag thuis hoef te zitten. Ik ben lekker de hele dag buiten. Aan de andere kant raakt corona mij ook, omdat ik ook privé heel veel dingen niet meer kan doen.”

Visch vertelt dat corona zijn werk veranderd heeft. Het is veel drukker geworden. “Voor corona zag je bijna elke dag dezelfde mensen. Mensen die elke dag bijvoorbeeld hun honden komen uitlaten of mountainbikers die terugkeren. Maar na de eerste week van de lockdown in maart vorig jaar werd het meteen drukker. In de weekenden viel die toename wel mee. Omdat mensen nog andere activiteiten hadden. Nu verder alles dicht is, zoeken mensen hun plezier meer buiten.” 

Door corona moet Visch ook veel meer sturen op de regelgeving. Er zijn nu veel meer regels waar mensen zich aan moeten houden. Ook in de natuur. “Niet iedereen reageert even begripvol als ik ze aanspreek. Mensen zijn corona-moe en hebben geen zin meer in al die regels.”

Net als wethouder Treep vindt Visch het positief dat steeds meer mensen de natuurgebieden bezoeken. Maar meer bezoekers betekent ook meer werk om de gebieden schoon te houden. “Mensen nemen eigen eten en drinken mee of halen iets bij de restaurants. Niet iedereen ruimt zijn eigen spullen op, waardoor er veel achterblijft in de natuur.” 

Een andere uitdaging komt doordat er veel mensen van buiten de gemeente komen die de toegangseisen niet kennen. “Veel bezoekers weten niet dat honden alleen los mogen lopen op aangewezen plekken, zoals de Lange Duinen. Dat doen we niet voor niets. Loslopende honden maken de aanwezige dieren, zoals reeën, bang. Daardoor gaan ze op de vlucht en lopen ze kans te verongelukken op de omliggende spoorlijnen of wegen.” 

In de provincie Utrecht zijn de laatste maanden veel reeën opgejaagd door loslopende honden. Een deel van deze reeën is hierdoor verkeersslachtoffer geworden. “Elk natuurgebied heeft zijn eigen toegangsregels, lees die goed door voor je een gebied in gaat. Geniet van de prachtige gebieden en heb er respect voor. Zodat we kunnen voorkomen dat er dieren dood gaan.” 

Naar overzicht