Soest geschokt door aanrijding op Dalweg
Deze week is een inwoonster van Soest om het leven gekomen nadat ze was aangereden op de Dalweg. Het is enorm verdrietig. Voor haar familie, vrienden en buren. Maar ook veel andere mensen zijn geschrokken. En vragen zich af: kan de Dalweg veiliger?
Wilt u herdenken? Dat kan bij een plekje langs de weg
Sommige mensen hebben al bloemen gelegd bij het zebrapad waar de vrouw is aangereden. Het is fijn om te zien dat mensen zo meeleven met elkaar. De bloemen lagen eerst halverwege de oversteekplaats tussen de twee rijbanen. De gemeente heeft dit verplaatst naar een boom vlakbij het zebrapad aan de zijkant van de weg. Daarmee voorkomen we dat automobilisten denken dat iemand stilstaat om te herdenken terwijl die persoon net wil gaan oversteken.
De gemeente maakt de weg steeds veiliger
Dat doen we bijvoorbeeld met oversteekplaatsen, verkeersborden en verlichting bij zebrapaden en rotondes. We vragen het Openbaar Ministerie om flitspalen (die ze soms tijdelijk plaatsen en soms permanent). We onderzoeken op welke 50 km-wegen de snelheid terug moet naar maximaal 30 km per uur.
Veiligheid heeft meerdere kanten
Bij het inrichten van de weg is verkeersveiligheid een belangrijk punt. Maar voor de veiligheid is het ook belangrijk dat politie, ambulance en brandweer snel ergens kunnen komen. Dus alle wegen zó inrichten dat je alleen maar langzaam kunt rijden, heeft ook risico’s.
Weggebruikers hebben ook een belangrijke taak voor de veiligheid
Sommige mensen vinden verkeersregels wel eens lastig. Als je haast hebt. Als je een belangrijk appje krijgt. Als je van die lekkere muziek hebt op je oortjes. Als je verlichting net kapot is. Als je een gezellig feestje hebt met een drankje… Maar te hard rijden kan wel gevaarlijke situaties opleveren. En dat geldt ook voor alcohol en drugs in het verkeer. Als je niet goed zichtbaar bent. En als je aandacht niet bij het verkeer is.
Alleen samen kunnen we het veilig maken
De gemeente richt de wegen zo veilig mogelijk in. In overleg met onder andere inwoners en belangengroepen. En weggebruikers houden zich aan de regels en houden hun aandacht bij het verkeer. De politie ondersteunt waar het kan met handhaving. Alleen op die manier kunnen we het zo veilig mogelijk maken voor iedereen. Hopelijk kunnen we dan samen nare ongelukken zo veel mogelijk voorkomen.