Uitwisseling Soest Duitsland - Soest Nederland 2019

Onbegrensde ontmoetingen in cultuur, taal, zaken en sport

Van eind mei tot eind juni 2019 vindt de tweejaarlijkse uitwisseling tussen de beide partnersteden Soest plaats. Dit jaar ontvangen wij scholieren, sporters, kunstenaars, zakelijke partners en andere geïnteresseerden uit het Duitse Soest. Vanaf 25 mei start een gevarieerd programma vol met kunst, taal, sport en zakelijke bedrijvigheid.

Expositie Onbegrensd/Unbegrenzt

Treff 2019 begint op zaterdag 25 mei met de opening van de expositie ‘Onbegrensd’ bij Kunststichting Hazart. De expositie toont recent werk van 37 kunstenaars uit beide ‘Soesten’. Kunststichting Hazart en het Cultuurplatform onderhouden sinds 2015 vriendschappelijke contacten met de Duitse Kunstverein Kreis Soest. De expostie is kleurrijk en gevarieerd. Een verrassende ontmoeting.

Een bezoek aan deze expositie is mogelijk vanaf de start van Treff Soest op 25 mei tot en met zaterdag 29 juni, en is zeer de moeite waard!

Taaluitwisseling het Griftland

Op vrijdag 14 juni 2019 komen 30 jongeren van het Aldegreve gymnasium in Soest Duitsland op bezoek bij het Griftland college. Bij dit eendaagse bezoek maken jongeren in tweetallen kennis met elkaar. De leerlingen werken samen aan een opdracht, sporten en maken samen muziek.

Zakelijke uitwisseling

Op zaterdag 22 juni reist een afvaardiging van de Soester zakenkring in Duitsland mee met de sporters naar Soest. De delegatie komt op bezoek om met ons te spreken over de mogelijkheden voor het organiseren van zakelijke uitwisseling tussen beide gemeentes. Om elkaar nog beter te leren kennen bezoekt deze zakelijke delegatie verschillende bedrijven in Soest.

Sportuitwisseling

De sportuitwisseling van Treff 2019 vindt plaats op zaterdag 22 juni 2019. Op deze dag ontmoeten meer dan 200 sporters elkaar om 10:30 uur tijdens een sportdag in ons dorp.

Duitse sporters in de leeftijd van 14 jaar tot 17 jaar reizen met twee bussen naar sportpark de Bosstraat. De Duitse ploeg wordt begeleid door hun Burgemeester Ruthemeyer. De sportploeg wordt welkom geheten door de Nederlandse sporters, door Burgemeester Rob Metz en wethouder Harrie Dijkhuizen.

De voetballers, hockeyers, basketballers, volleyballers, badmintonners en tafeltennissers spelen in toernooivorm tegen elkaar. Aan het eind van de sportieve activiteiten genieten de sporters van een feestelijk diner georganiseerd bij SO Soest. De deelnemende verenigingen zijn SO Soest, MHC, Redstars, Sovoco, Shot en Badso.

De nieuwe stedenband tussen Soest en Soest

Door de oprichting van de Stichting Soest Soest in 2013 is de sportuitwisseling verbreed met andere ontmoetingen op het gebied van kunst, cultuur, onderwijs en zakenrelaties. Met voortvarendheid heeft de actieve stichting Soest Soest de editie 2019 georganiseerd. Een frisse moderne koers na de inmiddels lange traditie van de uitwisseling.

De jumelage

De jumelage zoals de uitwisseling in de jaren 50 werd genoemd had als doel de vriendschappelijke contacten tussen beide gemeentes op te bouwen en de band te verbeteren.

De start van deze vriendschappelijke band was er misschien nooit gekomen als onze toenmalige burgemeester Baron Bentinck niet een briefje had ontvangen van een Duitse leraar. Deze leraar wilde met een groepje scholieren in contact komen met leerlingen uit het Nederlandse Soest. In die tijd was dat geen eenvoudige zaak. De contacten met Duitsland waren nog erg moeilijk. Toentertijd gaf de Nederlandse regering aan dat sport gezien werd als een goede mogelijkheid om de contacten te bevorderen.

Hiermee werd geen topsport benoemd, maar juist de recreatieve sport. Burgemeester Bentinck stond achter dit idee en na gesprekken en wederzijdse bezoeken aan de bestuurders van Soest Duitsland werden concrete plannen gemaakt. Zo was Soest de eerste gemeente die ‘culturele’ contacten aanging met het Duitse Soest.

Het bestuur van de stichting Soest Soest bestaat uit:
Voorzitter burgemeester Rob Metz
Secretaris Antonio A. Van den Hengel
Penningmeester Cees Vos
Bestuursleden kunst en cultuur Jan Hazelaar, Ali van de Berg en Peter Schipper
Bestuurslid onderwijs Koos Nieuwland
Bestuurslid sport Paul van Scharrenburg
Bestuurslid zakelijk Kees Wantenaar
Naar overzicht