Verkiezing Europees Parlement

Donderdag 6 juni 2024 zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. We kiezen dan de Nederlandse leden die ons de komende vijf jaar vertegenwoordigen in het Europees Parlement. De wetten die het Europees Parlement aanneemt gaan bijvoorbeeld om milieu, veiligheid, consumentenrechten en nog veel meer!

Wat heeft u nodig om te gaan stemmen?

Om te kunnen stemmen heeft u een stempas nodig. De stempas ontvangt u uiterlijk 14 dagen voor de verkiezing. Heeft u geen stempas ontvangen of bent u uw stempas kwijt? Vraag dan online een nieuwe stempas aan.

Naast de stempas heeft u ook een geldig identiteitsbewijs nodig. Dit mag een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs zijn. Uw identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn, dus geldig tot 7 juni 2019.  

Wij zorgen voor toegankelijke verkiezingen

Alle stembureaus zijn rolstoel toegankelijk. In het gemeentehuis en in de Vredekerk in Soesterberg kunnen kiezers met een visuele beperking gebruik maken van een stemmal en soundbox.

Voor inwoners met een verstandelijke beperking, analfabetisme of bijvoorbeeld dementie is er ook hulp. Dit is niet toegestaan in het stemhokje, maar hierbuiten mag een stembureaulid uitleg geven hoe u het stembiljet moet gebruiken.

Heeft u vanwege een lichamelijke beperking hulp nodig bij het stemmen? Dan mag er iemand mee met u in het stemhokje om u te helpen.

Meer informatie: Hulp aan kiezers met een beperking.

U kiest zelf in welk stembureau u gaat stemmen

U mag stemmen in elk stemlokaal binnen de gemeente Soest. De stembureaus in Soest en Soesterberg zijn geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur. 

Wilt u stemmen in een andere gemeente dan heeft u een kiezerspas nodig. Deze kunt u tot maandag 3 juni 2024 online aanvragen. Persoonlijk kunt u een kiezerspas aanvragen tot uiterlijk woensdag 5 juni bij de balie van team Publiekszaken in het gemeentehuis. Neem uw stempas en identiteitsbewijs mee.