Verlangen naar ontmoetingen

Corona veranderde ons leven, ook voor de burgemeester en wethouders van de gemeente Soest. In deze serie delen zij hun ervaringen over de invloed van corona op hun leven. 
In deze vijfde aflevering vertelt wethouder Nermina Kundić over de veranderingen in het cultuurveld. Ze vraagt aan cultuurboegbeeld Cees Vos wanneer we de eerste digitale expositie kunnen verwachten. 

Wethouder Kundić is volgens eigen zeggen een echt ‘mensenmens’. “Ik ben graag dichtbij de mensen, als ik met ze spreek voel ik hun energie. Dat deel van de communicatie mis ik nu. De momenten die we nooit als productief zagen (zoals het gesprek bij de koffieautomaat en de pauze van de raadsvergaderingen) leverden vaak veel op. Daar legden we verbindingen die belangrijk blijken voor het werk dat we doen.”

Vaker thuis

Kundić vertelt over haar ontmoetingen met mensen uit het cultuurveld. “Ik kwam Cees Vos elke maand wel ergens tegen. Door die gesprekken wist ik wat er speelde in het cultuurveld. Ik vertelde hem waar ik mee bezig was. Die natuurlijke ontmoetingen zijn weg gevallen. Ik vraag me af wat dat doet met mensen.” Toch ziet Kundić niet alleen wat er niet meer is. Deze fase levert ook nieuwe ideeën op. “Bijna iedereen beseft hoe hard we elkaar nodig hebben. Ook de versnelling van de digitalisering levert veel op. Nu ik veel thuis werk, zie ik mijn dochter vaker dan ooit. Dat is voor ons allebei fijn.” 

Kansen voor cultuur

Voor corona werd er in de cultuurwereld nog weinig online gewerkt. Het afgelopen jaar werd veel cultuureducatie ook digitaal aangeboden. “Online cursussen of video’s zijn toegankelijk voor grotere groepen. Dit biedt enorme kansen. Natuurlijk bezoeken we straks weer echte live voorstellingen. Wat we nu missen halen we wel terug. Er komt een combinatie van online en offline. Ik ben trots op de creativiteit en energie die culturele organisaties hebben laten zien. Ondanks alles is er nog veel georganiseerd afgelopen jaar. Hierdoor hebben we laten zien dat kunst en cultuur in de gemeente Soest nog altijd verbindt.”

Zoeken naar de mooie dingen

Ondanks alle narigheid bekijkt Kundić deze situatie positief. “Hoe moeilijk een situatie ook is, ik zoek de mooie dingen. Deze fase is een pauzemoment. We weten nog niet wanneer de pauze voorbij is, maar we weten dat het ooit weer anders wordt. De wereld verandert, ik geloof dat het beter wordt. Onzekerheid is niet fijn, maar zorgt ook voor creativiteit en actie. Uit deze onzekere situaties ontstaan de mooie dingen.” 

Digitale tentoonstellingen

Wethouder Kundić heeft een vraag voor Cees Vos, voorzitter van Museum Soest. “Ik mis de tentoonstellingen. Ik ben benieuwd of er binnenkort in het museum een digitale expositie komt?” Cees lacht als hij deze vraag hoort. Hij vertelt dat er onlangs mensen van Meewerken in Eemland langs zijn geweest voor proefopnamen. “Wij willen heel graag digitale exposities aanbieden. Het is zoeken naar mensen en middelen om dit waar te maken. Als we het voor elkaar krijgen, openen we onze volgende wisselexposities in mei digitaal.” 

Alle projecten stilgelegd

Een digitale tentoonstelling is een oplossing voor het openen van het museum. Museum Soest werkt met vrijwilligers die heel graag weer aan de slag gaan. “In het begin hebben we er alles aan gedaan om het museum corona-proof te maken. Pim de Boer en Joke Bosland hebben samen met een groep vrijwilligers heel veel werk verzet. Ze hebben bordjes gemaakt voor de looproutes, posters en een heel plan voor hygiëne. Helaas moesten we toch onze deuren sluiten. We wachten met smart tot we weer open mogen.” Vos vertelt dat het grote onderhoud stil ligt en ze alleen nog kleine reparaties doen. “Er loopt elke dag iemand een controle-ronde door het museum, verder gebeurt er niets. Wij hebben zelfs de exposities van vorig jaar nog staan. Die hebben we eerst verlengd, nu blijven we nieuwe tentoonstellingen maar doorschuiven.” 

Overal is het stil

Vos is ook verantwoordelijk voor de website Uitinsoest.nl. “Ook daar merk ik dat alles stil ligt. Zelf leef ik ook van het ene zoomoverleg naar het andere. Hopend op het moment dat we de deuren weer mogen openen. Ik ben gestart met de organisatie van de open monumentendag. In de werkgroep is iedereen enthousiast aan de slag gegaan. Ook al blijft het onduidelijk of het door gaat.”

Zorgen om de toekomst

Vos maakt zich zorgen over de toekomst. “Het moet niet te lang meer duren. Dit jaar redden we het nog wel. Ik maak me zorgen over het voortbestaan van het museum en andere organisaties als dit langer gaat duren. In het cultuurveld in Soest en Soesterberg vragen we ons af hoe we het publiek weer terug krijgen. Daar praten we over. We hebben hele leuke plannen. Daarom hopen we snel weer open te gaan om te doen wat we het allerleukste vinden!” 

Foto van Cees Vos en Dita Valkenet
Cees Vos en Dita Valkenet
Naar overzicht