Herhaalprik

Vanaf 19 september wordt de herhaalprik tegen corona aangeboden aan alle 60-plusser en aan mensen met een ernstig verminderde weerstand. Daarna kan iedereen van 12 jaar en ouder een herhaalprik krijgen als zij daarvoor aan de beurt zijn. Dit kan 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting.

Wie is aan de beurt

De eerste groepen die worden uitgenodigd zijn mensen met een hoger risico om ziek te worden. Dit zijn:

  • mensen vanaf 60 jaar
  • mensen vanaf 12 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik
  • bewoners van zorginstellingen
  • mensen met het syndroom van Down

Ook zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact krijgen snel een uitnodiging. In de loop van het najaar kan iedereen van 12 jaar en ouder met de basisvaccinatie(s) een herhaalprik krijgen.

Na het ontvangen van de brief kunt u een afspraak maken. U kunt online een afspraak maken via planjeprik.nl.

Vernieuwde vaccins

De herhaalprik in het najaar wordt gegeven met vernieuwde mRNA vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Deze beschermen tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant.  Iedereen vanaf 12 jaar kan de herhaalprik met de vernieuwde vaccins halen als zij daarvoor aan de beurt zijn. Dit kan vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting. Om de herhaalprik te kunnen halen moet de basisserie van de coronavaccinatie zijn afgerond.

De basisserie bestaat uit:

  • 2 prikken met het vaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna, Novavax of AstraZeneca, of
  • 1 prik na een coronabesmetting, of
  • 1 prik met Janssen

Verschil booster- en een herhaalprik

Er is geen verschil tussen een booster- en een herhaalprik. Een booster en een herhaalprik versterken allebei de werking van de basisserie op het afweersysteem. Dit geeft tijdelijk extra bescherming tegen corona. De benaming ‘herhaalprik tegen corona’ wordt gebruikt omdat dit duidelijk aangeeft dat de prik vaker herhaald kan worden.