Verhuizen

Heeft u plannen om te verhuizen? Oriënteer u ruim van te voren op de mogelijkheden. Dat leidt vaak tot een betere keuze en het kost ook tijd om de woning van uw keuze te vinden. U bent immers niet de enige die een woning zoekt.

Inschrijven voor sociale huurwoning

Voor de ongeveer vijfduizend sociale huurwoningen in gemeente Soest geldt een lotingssysteem. Daarmee heeft in principe iedereen (met een inkomen tot maximaal € 36.798 per jaar) evenveel kans op een sociale huurwoning. Woningen gaan daardoor niet alleen naar mensen die al heel lang ingeschreven staan. Maar loting sluit een lange wachttijd helaas niet uit. De woningen worden verdeeld binnen een regionaal woonruimteverdeelsysteem via Woningnet.

Wooncoach

Woont u in een sociale huurwoning van Portaal of de Alliantie in ’t Hart of Soestdijk en bent u 65 jaar of ouder? Wilt u graag begeleiding bij het vinden van een andere (huur)woning die beter bij u past en waar u prettig en veilig kunt wonen? Dan kunt u vrijblijvend gebruik maken van de proef die momenteel plaatsvindt met de wooncoach. Een wooncoach inventariseert uw woonwensen en kijkt samen met u hoe u deze kunt vervullen. Een wooncoach biedt u ondersteuning bij het inzichtelijk maken wat een verhuizing voor u kan betekenen, ook op financieel gebied. U kunt begeleiding krijgen bij het zoeken en reageren op passende woningen via Woningnet.

De Wooncoach is voor alle huurders van een sociale huurwoning van 65 jaar en ouder die in ’t Hart en Soestdijk wonen. De wooncoach komt thuis op bezoek en een gesprek is gratis en altijd vrijblijvend. U kunt de wooncoach bereiken via mijnwooncoach@portaal.nl.

Mantelzorgwoning

Mantelzorgwoningen zijn vaak compacte, verplaatsbare, aangepaste zelfstandige woonunits voor mensen die mantelzorg nodig hebben. Deze woningen worden vlakbij de woning van de mantelzorger (vaak in de tuin) geplaatst voor het verzorgen van een familielid. Zo is de mantelzorger altijd dichtbij, zonder dat de privacy van de mantelzorgontvanger in het geding komt. De woning heeft een keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer. Alles is aangepast en toegankelijk gemaakt. Zo kan de mantelzorger eenvoudiger de gevraagde zorg verlenen.

Wilt u u een mantelzorgwoning bij of aan uw huis laten bouwen of plaatsen? Meestal is er geen vergunning nodig. Er gelden een aantal regels en voorwaarden.