Duurzaamheidsweken Soest
Doe mee en begin vandaag nog met energie en geld besparen! Meer comfort, besparen op uw energierekening én het milieu sparen. Daar werken we elke dag aan. In 2022 zijn de duurzaamheidsweken gehouden van 24 september tot en met 10 oktober.
Een van de acties in de Week van de duurzaamheid is de keteltemperatuur op 60 graden zetten of zelfs lager. Dit kan wel 60 euro per jaar aan stookkosten schelen en is binnen een minuut gebeurd. Soester Energie onderzoekt deze winter of het lager zetten van de cv-temperatuur het wooncomfort beïnvloedt. We kijken daarbij onder andere naar type woning en of de woning al dan niet geïsoleerd is. Dan kan blijken dat voor de ene woning 70 graden het maximaal haalbare is en voor een andere woning wellicht 40 graden.
Meedoen? Kijk voor meer informatie op de website Soester en energie.
Bent u nieuwsgierig naar uw eigen energieverbruik in vergelijking met uw buurtgenoten? Woont u in Soesterberg, ’t Hart of Overhees? Doe mee met een buurtenergiemeter. Hiermee krijgt u snel en makkelijk inzicht in uw stroom- en gasverbruik. U ontdekt uitschieters in energieverbruik en de kansen om energie te besparen. Met de buurtenergiemeter deelt u inzichten met uw buurtgenoten: een online dashboard geeft anoniem het stroom- en gasverbruik van buurtgenoten die ook meedoen geanonimiseerd weer. Na een paar maanden gaan we in gesprek met elkaar over welke inzichten u hebt gekregen en welke energiebesparende maatregelen u kunt nemen.
Wilt u meedoen? Kom dan langs bij de Energiebespaarbus. Een van de begeleiders maakt een afspraak om de buurtenergiemeter langs te brengen.

Tips om gelijk mee aan de slag te gaan
Vul uw postcode en huisnummer in en u ontvangt een uitbreid rapport over hoe energiezuinig uw huis is. In het rapport staat ook wat u nog kunt doen om uw huis energiezuiniger te maken.
Ga naar de woningplanner van het duurzaambouwloket.
EAS is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet om dorpsgenoten te helpen bij energie besparen of energie opwekken. Zij hebben opgeleide energiecoaches die bij u langs komen om te bepalen wat de beste stappen zijn om uw woning energiezuiniger te maken.
Een afspraak maakt u via het duurzaambouwloket.
Een warmtescan laat met infraroodfoto’s zien waar warmtelekken zitten in uw woning. Vrijwilligers van EAS maken deze en lichten de foto’s toe in een gesprek. Warmtescans kunnen alleen worden gedaan in de periode van november tot en met maart. Voor het maken van een warmtescan vragen wij 20 euro.
Aanmelden kan via het duurzaambouwloket.
Wilt u investeren in verduurzamen van uw woning? En wilt u graag onafhankelijk advies willen over welke stappen het beste passen? Maak dan een afspraak voor een energiescan door een professioneel energieadviseur. De adviseur doet een schouw bij u thuis en zorgt voor een rapport waarin hij zijn bevindingen neerlegt. Daarin geeft hij ook inzicht in kosten en baten van de verschillende maatregelen. Voor de energiescan betaalt u een eigen bijdrage van 49,50 euro.
U kunt zich aanmelden via het duurzaambouwloket.
Als uw woning energiezuiniger maakt, dan kunt u daar vaak subsidie voor krijgen. Bekijk het overzicht met alle subsidies en andere aantrekkelijke regelingen van gemeente Soest, provincie Utrecht en het Rijk.
Wilt u meteen iemand spreken over het energiezuiniger maken van uw woning of het opwekken van energie? Neem contact op met het Duurzaam Bouwloket. Bel op werkdagen tussen 9.00 en 17.30 uur naar 035-203 00 21.
Wilt u zonne-energie opwekken op uw dak en/of energiebesparende maatregelen treffen? En wilt u anderen stimuleren dat ook te doen? Dan kunt u subsidie vragen voor de voorbereiding. De hoogte van de subsidie hangt af van het aantal huizen dat u bereikt met het project. Per woning die meedoet krijgt u 150 euro.
Meer informatie over het energiefonds samen.
De gemeente heeft regelingen voor regentonnen, compostvaten, groene daken en afkoppelen (= doorzagen van regenpijp).
Meer informatie vindt u op de pagina afkoppelen regenwater.
Liever iemand spreken? Bel dan op werkdagen tussen 9.00 en 12.30 naar 035-609 34 11 en vraag naar beleidsadviseur water.
De gemeente Soest is lid van Steenbreek. Kijk voor handige tips op de website van Steenbreek.