Mobiliteit

Ook voor ons vervoer moeten we minder energie gebruiken. Door meer te wandelen, fietsen, met het OV te gaan, met de elektrische (deel)auto, stoten we minder schadelijke stoffen uit. Dat is goed voor ons en voor het klimaat.

Personenvervoer

We kunnen CO2-uitstoot van woon-werkverkeer verminderen door dichterbij het werk te gaan wonen of door de (elektrische) fiets, speed pedelec, het openbaar vervoer, een elektrische auto of elektrische scooter te kiezen.

Daarom hebben we aandacht voor het verbeteren van fietsverbindingen en de fietsmogelijkheden op onze bedrijventerreinen. Ook komen er steeds meer (elektrische) deelauto's in de gemeente. Er staan nu elektrische deelauto's van MyWheels en Soester Energie (SOEN) en benzineauto's van GreenWheels in Soest.

Openbare laadpalen

Het aantal elektrische voertuigen blijft toenemen. Vanaf 2030 mogen er geen nieuwe auto's op fossiele brandstof meer worden verkocht. Om te zorgen dat iedereen zijn of haar auto kan opladen, werken wij als gemeente samen met MRA-Elektrisch om snel openbare laadpalen te plaatsen.

Woont of werkt u in de gemeente Soest? Dan kunt u een laadpaal aanvragen voor uw elektrische auto.

Kabelgoottegel

Met een kabelgoottegel ligt de laadkabel van een elektrisch voortuig niet op het trottoir, maar in de tegel. U kunt uw auto veilig opladen op een openbare parkeerplaats vanuit uw eigen huis.

Woont u in Soest? Dan kunt u een kabelgoottegel online aanvragen.

Subsidie elektrische auto’s

Met de landelijke Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) krijgt u bij aankoop van een nieuwe of tweedehands auto geld terug van de Rijksoverheid. Het gaat om het kopen of leasen van een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse.

Meer informatie vindt u op de website Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Transportsector

De transportsector stoot veel CO2 uit. De eerste elektrische vrachtwagens zijn op de markt. Met vrachtwagens op waterstof wordt geëxperimenteerd. De gemeente faciliteert waar mogelijk initiatieven als waterstoftankstations en snellaadstations.