Boerderij 'De Paltz' van het landgoed De Paltz

Paltz 4, Soest

Omschrijving

Boerderij ‘De Paltz’ met bakhuis en drie schuren vormt onderdeel van het landgoed De Paltz. Het complex werd in 1904 herbouwd na een brand, naar ontwerp van G.C. Damen. De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond en ligt haaks op het Heezerspoor, met de voorgevel gericht op het hoofdgebouw van het landgoed. De oorspronkelijk in schoon metselwerk uitgevoerde gevels van het gebouw zijn nu wit geschilderd, de voorgevel witgepleisterd. De voorgevel heeft een symmetrische indeling met opvallend vormgegeven venster- en deuropeningen. De vensters bevatten meerruits ramen en zijn voorzien van houten luiken. Het breder uitgevoerde bedrijfsgedeelte heeft een symmetrisch ingedeelde achtergevel met getoogde deeltoegang, halfronde stalvensters en een voormalig hijsluik.

Op het erf van de boerderij staan diverse bijgebouwen waarvan het bakhuis en drie schuren onder de gemeentelijke bescherming vallen. Deze liggen allen aan de westelijke zijde van de boerderij. Het meest zuidelijke van deze bijgebouwen vormt het bakhuisje. Dit gebouwtje bestaat uit één bouwlaag met bakstenen gevels onder een met pannen gedekt zadeldak. De nok ligt evenwijdig aan de nok van de boerderij.

Even ten noorden van het bakhuis staat een forse bijschuur op een rechthoekige plattegrond met witgeschilderde bakstenen gevels onder een met pannen gedekt mansardedak. De oostelijke kopgevel heeft een symmetrische indeling met een grote getoogde toegang met houten dubbele deuren. Aan weerszijden hiervan een halfrond stalvenster. Deze worden op de zolderverdieping herhaald aan weerszijden van een getoogd hijsluik.

Weer even ten noorden van de bijschuur onder mansardekap staat een kleinere schuur onder zadeldak. Ook deze schuur heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een bouwlaag met witgeschilderde bakstenen gevels. Deze zijn aan de bovenzijde voorzien van gepotdekselde houten delen.  

Het meest naar het westen ligt de derde schuur. Deze heeft een L-vormige plattegrond met bakstenen gevels en wordt gedekt door een L-vormig met pannen gedekt zadeldak. In de gevels stalvensters met betonnen invullingen en rondvensters.

Ligging panden