Boerderij met zomerhuis aan de Birkstraat

Birkstraat 125-123 B, Soest

Omschrijving

Dit achttiende-eeuwse erf met T-boerderij is in het laatste kwart van de negentiende eeuw aan de rechter zijde uitgebreid met een eenlaags zomerhuis onder zadeldak. De boerderij bestaat uit een voorhuis met één bouwlaag en een zolderverdieping onder een rietgedekt schilddak en een haaks hierop aansluitend bedrijfsgedeelte onder een rietgedekt zadeldak met wolfeind. De gevels van het voorhuis zijn uitgevoerd in schoon metselwerk en de vijf vensterassen brede voorgevel heeft een symmetrische indeling met forse vensters. De gevels van het bedrijfsgedeelte zijn gepleisterd. Ondanks diverse wijzigingen heeft de boerderij zijn oorspronkelijke agrarische uitstraling goed behouden.

Het rechts van de boerderij met zomerhuis gelegen koehok heeft een rechthoekige plattegrond en dateert uit de achttiende eeuw. Het bestaat uit één bouwlaag onder een met riet gedekt schilddak. In de zijdakvlakken zijn zogenaamde dakspiegels uitgevoerd: vlakken die in dit geval gedekt zijn met pannen. De kopgevels van het gebouwtje zijn driezijdig uitgevoerd en de naar de straat gerichte kopgevel bevat een grote ingang met dubbele houten deuren. Aan weerszijden hiervan een venster met meerruits raam. De houten gepotdekselde wanden van het koehok hebben een bakstenen voet.

Het achter de boerderij gelegen kleine schuurtje dateert in opzet eveneens uit de achttiende eeuw. Het pandje heeft één bouwlaag onder een zadeldak, dat deels met pannen en deels met riet is gedekt. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen. In de naar de boerderij gerichte kopgevel zijn twee betonnen vensters opgenomen. Links in deze gevel een toegang met houten deur. Deze kopgevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door decoratief vlechtwerk in het metselwerk.

Ligging panden