Boerderijcomplex aan het Kerkpad NZ

Kerkpad NZ 37, Lange Brinkweg 18 E, Soest

Omschrijving

De bebouwing van het boerderijcomplex aan het Kerkpad NZ 37 bestaat uit een boerderij, een vijfroedige hooiberg en een schaapskooi. De dwarshuisboerderij is in 1863 gebouwd (getuige gevelankers in de achtergevel) ter plaatse van een oudere voorganger. Tegen de linker zijgevel van het eenlaags voorhuis onder zadeldak staat een iets woonhuis, mogelijk een zomerhuis. Net als achter het voorhuis van de boerderij staat er haaks op dit kleine huis een bedrijfsgedeelte onder zadeldak. Alle daken zijn met riet gedekt. De naar het Kerkpad gerichte voorgevel  is voorzien van ramen met roederamen en houten luiken. In het bedrijfsgedeelte zijn betonnen stalvensters aangebracht.

Op het naar de Lange Brinkweg gerichte achtererf staat direct achter de boerderij een vijfroedige hooiberg. De vijfzijdige kap is gedekt met riet, de wanden zijn voorzien van gepotdekselde houten planken.

Aan de Lange Brinkweg staat een karakteristieke langgerekte schaapskooi. Deze heeft bakstenen gevels met een gepleisterde plint onder een met riet gedekt zadeldak. De driezijdig gesloten voorgevel ligt direct aan de weg en bevat dubbele houten staldeuren. Aan weerszijden hiervan een klein meerruits venster. Deze worden in de zijgevels een paar keer herhaald.

Ligging panden