Bert Groothuis: 'Neem de fiets'

Leer de mensen in de raad kennen in de rubriek Raadgever. Deze week: fractievoorzitter Bert Groothuis (Soest2002) over het plezier van fietsen in Soest en daarbuiten.

Jarenlang hebben mijn vrouw en ik allerlei landen bezocht over de gehele wereld. Diverse landen in het Midden Oosten, Afrika, Azië en Europa zijn wij doorheen gereisd. Kennis maken met verschillende culturen is bijzonder interessant en leerzaam. Een erg mooie en boeiende reis was die naar Suriname, vooral de vele boottochten in grote kano’s over de rivieren was een prachtig ervaring. Vanuit de boot zagen wij allerlei kleine nederzettingen. Het was net of de tijd daar stilgestaan heeft.

Reizen met een vliegtuig

Onze laatste reis was naar Armenië, een prachtig land met schitterende natuur. Wat vooral aantrekkelijk was dat er bijna geen toeristen waren en je niet in de rij hoefde te staan bij een toeristische attractie. Vlak voordat de Corona uitbrak hadden wij een reis naar Georgië en Azerbeidzjan gepland. Deze landen lijken veel op de natuur van Armenië. Dan volgend jaar maar dachten wij helaas is het er nog steeds niet van gekomen om een deze reis opnieuw te boeken. Eerlijk gezegd begint ook het reizen met een vliegtuig ons steeds meer tegen te staan.

Knooppunten

Sinds ik met pensioen ben fiets ik in Soest al veel en gebruik de auto alleen wanneer het niet anders kan. Wanneer wij dus een weekendje weg gaan of een vakantie in Nederland boeken nemen wij altijd onze fietsen mee en daar maken wij dan ook elke dag gebruik van. Ideaal is het om gebruik te maken van een knooppuntenroute en zo langzamerhand in heel Nederland te vinden.

Ondergronds gangenstelsel

Het systeem van knooppunten is uitgevonden door Hugo Bollen, een Belgische mijningenieur. Het ondergrondse gangenstelsel in de mijnen is een doolhof en met behulp van deze knooppunten was het makkelijker om ondergronds de weg te vinden. Toen eind jaren tachtig in Belgische Limburg de mijnen werden gesloten, dacht hij: ‘Dit kan ik misschien ook wel realiseren op het land om zo een prima fiets- en wandelwegennetwerk te realiseren.’ Dit was zo’n succes in België dat dit systeem ook in Nederland werd opgezet. Het onderhoud van dit systeem wordt door de gemeenten betaald. Het gaat wel eens mis wanneer er een wegomlegging is of er bordjes zijn weggehaald en dan wordt het zoeken, zoals op de foto is weergegeven.

Milieu en gezondheid

Eind augustus zijn we een week naar Limburg geweest om daar een aantal fietstochten te maken en te genieten van het landschap. Wij raden het iedereen aan om meer de fiets te pakken en vaker de auto laten staan. Is goed voor het milieu en goed voor je eigen gezondheid.

Bert Groothuis, fractievoorzitter Soest2002

groob@soest.nl

De Raadgever verschijnt iedere week in de Soester Courant.