Erepenning voor griffier

Raadsgriffier Rien van Vliet van de gemeente Soest kreeg bij zijn afscheid op vrijdag 10 september de gemeentepenning uitgereikt door burgemeester Rob Metz. De Soester kreeg deze eervolle onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de gemeente.

Rien van Vliet en burgemeester Rob Metz
Rien van Vliet (links) kreeg de penning uitgereikt door burgemeester Rob Metz.

Aanspreekpunt

Van Vliet stopte op 1 september na bijna dertig jaar met zijn werk bij de gemeente Soest. Hij begon zijn loopbaan bij de gemeente als hoofd van de afdeling Financiën in 1990. In 2002 werd hij de eerste raadsgriffier van Soest, nadat deze functie ontstond als gevolg van de Wet dualisering gemeentebestuur. Daarmee werd hij het gezicht van de gemeenteraad en lokale politiek, het aanspreekpunt voor de bevolking en een belangrijke adviseur van de burgemeester.

Beginjaren

Burgemeester Rob Metz looft Van Vliet om zijn enorme inzet, zijn degelijke en betrouwbare vakkennis en zijn integriteit. ‘De functie van raadsgriffier moest zeker in de beginjaren nog duidelijk vorm krijgen. Dat was een lastig proces, maar wel een proces dat Rien op het lijf geschreven was. Hij zette zich daarvoor niet alleen binnen onze gemeente in, maar ook in de Griffiersvereniging.’

Ruggengraat

Zijn toewijding aan de gemeente Soest is evident, aldus Metz. De Soester raadsgriffier stond dag en nacht klaar voor de gemeente. Om de besluitvorming zo goed mogelijk te laten verlopen, zocht hij altijd de dialoog tussen de gemeentelijke organisatie en de politiek. ‘Nooit zijn eigen belang, maar het belang van de raad stond daarbij voorop, en zijn overtuiging van wat de raad nodig had om een goed besluit te kunnen nemen.’ Metz omschrijft Van Vliet als een man met ruggengraat: ‘En dat is ook wat voor deze functie nodig is.’

Eersten

Van Vliet is ‘een van de laatsten van de eersten’: er zijn niet veel raadsgriffiers in Nederland die deze functie sinds het ontstaan ervan in 2002 hebben vervuld. Rien van Vliet wordt opgevolgd door Marcella van Esterik.

Naar overzicht