Ontdek de partijen

Er zijn grote verschillen tussen de partijen die op 16 maart meedoen aan de verkiezingen. De verkiezingskrant, het verkiezingsdebat van 12 maart, de StemWijzer én de vlogs van partijen laten zien waar iedere partij voor staat.

Verkiezingskrant

Op woensdag 2 maart verscheen de verkiezingskrant van de gemeente Soest bij de Soester Courant en huis-aan-huis. De krant is gratis online te lezen op de website van de Soester Courant.  In de verkiezingskrant vertellen de tien partijen hoe zij de toekomst van de gemeente Soest zien, wat hun standpunten zijn en wat ze het belangrijkste onderwerp vinden voor de komende vier jaar.

StemWijzer

De StemWijzer is een digitale keuzehulp die bestaat uit dertig stellingen waarop kiezers kunnen antwoorden met ‘eens’, ‘oneens’, of ‘geen van beide’. De tien partijen hebben deze stellingen ook ingevuld. De StemWijzer vergelijkt met welke partijen kiezers de meeste overeenkomsten hebben. De partijen geven ook een toelichtingen op hun antwoorden. Zo wordt ook duidelijk waarom zij iets vinden. De StemWijzer gaat over plaatselijke onderwerpen, zoals een ringweg om Soest, nieuwe huizen aan de randen van het dorp, een aparte wethouder voor Soesterberg en zonnepanelen op landbouwgrond.

Vlogs

Alle tien partijen vertellen in een vlog waar hun partij voor staat de komende vier jaar. De video's staan op het YouTubekanaal van de gemeenteraadsverkiezingen in Soest.

Verkiezingsdebat 12 maart

Op zaterdag 12 maart organiseerde Radio Soest vanuit het gemeentehuis een slotdebat met de tien lijsttrekkers. Het debat is terug te kijken via de livestream. Debatleider Jean Heijl voelde de lijsttrekkers aan de tand over onderwerpen als woningbouw, verkeer, burgerparticipatie, cultuur en welzijn. Kiezers konden ook meedoen: ze konden vragen stellen en ‘stemmen’ via hun mobiele telefoon.