Raadgever Ab Hooijer (LAS): 'Waar ging het fout?'

Volgende maand is het precies 60 jaar geleden dat ik naar Soest verhuisde. Als kind van 8 jaar oud moet je dan maar afwachten waar je in terecht komt. Van de Oosterschool in Baarn naar de Margrietschool op Soest zuid.

Burgemeester zonder voornaam

Soest had in 1961 ongeveer  28.000 inwoners. De burgemeester was een baron, mr. S.P. Bentinck. Niemand wist zijn voornaam in Soest, net als van vele andere notabelen hier. De maatschappij zag er wel anders uit dan in 2021. Nu weten we elkaar te vinden op Facebook, Twitter en nog veel meer podia. Geluisterd wordt er nauwelijks naar elkaar. Vaak weten we niet eens wie er achter allerlei berichten schuilgaat. De weg naar onbeperkt bagger spuien ligt open! Gelukkig hoef je er niet aan mee te doen, ik gebruik alleen nog email, telefoon en whatsapp als ik iemand niet “live” kan spreken. Ik werd niet blij van Facebook, mee gestopt dus en mis het niet. Voordeel: veel meer tijd voor dingen waar ik wel blij van word: kleinkinderen Keet en Fynn (nu jammer genoeg even niet door de lockdown), wandelen, fietsen (e-bike gekocht!) muziek luisteren (naast nieuwe muziek toch altijd graag Beatles en Miles Davis. )

Ab Hooijer met kleindochter Keet.

Wijkagent

In 1961 waren  er brief en telefoon en je ging gewoon even langs na een afspraak gemaakt te hebben. De burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden stonden gewoon in het telefoonboek met adres erbij. Ook van de wijkagent wist je naam, adres en telefoonnummer. Dit is nu ondenkbaar, jammer toch, niet iedere vooruitgang is een verbetering.

Van Weedestraat

Soest zag er anders uit in die tijd, dingen verdwijnen, dingen komen. Waar de Margrietschool stond staan nu woningen, de Lijsterbeslaan heet het hofje nu. De openbare Mulo aan de Middelwijkstraat, waar ik van 1965 tot 1969 op zat, maakte plaats voor appartementen, de Gouden ploeg. Vanuit de woonkamer keek ik op het busstation, waar nu al veertig jaar winkelcentrum Soest Zuid is. De Van Weedestraat was, toen ik de Soester Courant daar bezorgde in de jaren zestig, nog wel een mooie woon – en winkelstraat! Dan denk ik wel vaak : waar ging het fout ?

Bewaren

Gelukkig hebben we ook veel weten te bewaren in ons mooie dorp. Veel mensen hebben zich daar in heden en verleden voor ingezet. Dat zullen we blijven doen, hoop ik, inwoners en gemeentebestuur. Praat met elkaar, luister naar elkaar, gun elkaar iets. Na het coronatijdperk zullen we er samen iets van moeten maken hier in Soest. Dat gaat lukken, veel Soesters zijn nu al actief op allerlei gebied. Daarom ook voel ik me zo thuis in Soest.

En, nog even over die Baron Bentinck : hij heette Samuel Pieter Bentinck, roepnaam Sam (maar dat wist alleen zijn vrouw ...).

Ab Hooijer, fractieassistent LAS

a.hooijer@soest.nl

Bron: rubriek Raadgever, Soester Courant 4 maart 2021

Naar overzicht