Raadgever Ad Witlox (PvdA): 'De politiek ligt op straat'

Vaak wordt me de vraag gesteld, wat doen jullie nou eigenlijk in de gemeenteraad? Waar houden jullie je nou mee bezig? Ik zal daar met een paar voorbeelden iets over proberen te vertellen. Elke donderdagmiddag haal ik twee kleinkinderen van school, al is dat deze weken helaas wat beperkt. Een leuk uitje. Ben je toch in beweging in weer en wind. Al lopende kom ik allerlei dingen tegen, die met de lokale politiek te maken hebben. 

Stoeptegels

Het eerste dat ik tegenkom zijn stoeptegels die omhoog geduwd worden door boomwortels. Er is een stukje waar ouderen met een rollator al slalommend de straat op moeten. Maar wat moet je dan met die mooie, oude bomen? Opletten ook voor de hondenpoep. Waarom laten eigenaren van honden dat toe en ruimen ze het niet op? De hondenbelasting is in de gemeenteraad een steeds terugkomend discussiepunt. Rondslingerend afval is ook iets dat ik op weg naar school tegenkom. Wie is nou voor het opruimen verantwoordelijk?

30 kilometer

Als ik de school nader, zie ik nergens een bordje met 30km. Je zou toch op z’n minst verwachten dat rond elke school in Soest een duidelijke 30km-zone is met gekleurde palen, borden, oversteekmogelijkheden en een aanduiding op de weg. Overal, ook op de stoep staan auto’s geparkeerd van (groot)ouders en anderen, die kinderen ophalen. Het zal niet altijd mogelijk zijn, maar waarom kunnen kinderen niet meer met de fiets of te voet naar school worden gebracht? Dat is ook beter voor het milieu en bewegen is gezond. 

Speelplaats

Aangekomen bij de school, ziet de speelplaats er goed uit met goede speeltoestellen. Maar buiten schooltijd zijn veel van die speelplaatsen vaak afgesloten en daardoor ook niet in vakanties te gebruiken voor kinderen uit de buurt. Overigens heeft de gemeente een belangrijke verantwoordelijkheid naar scholen toe. Scholen zijn eigendom van de gemeente en die beslist én betaalt wanneer ze worden gerenoveerd, verduurzaamd of nieuw worden gebouwd. Op de terugweg komen we nog langs een speeltuintje dat nauwelijks die naam mag hebben. Het hout is glad en er liggen plassen onder de klimrekken en de glijbaan. Maar voor de kinderen geldt: beter iets dan niets. 

Meebeslissen

Zo kom je de gemeentepolitiek op straat tegen. Heb je daar ook ideeën over en wil je erover meepraten en meebeslissen? Loop dan eens langs de partijen in Soest.

Ad Witlox, fractievoorzitter PvdA

a.witlox@soest.nl

Bron: rubriek Raadgever, Soester Courant 3 februari 2021

Naar overzicht