Raadgever Damara Exalto: 21 jaar oud en in de raad

Leer de mensen uit de raad kennen in de wekelijkse rubriek Raadgever uit de Soester Courant. Deze week: raadslid Damara Exalto van GroenLinks over 21 jaar oud en politiek actief zijn. 

Trein uit Amsterdam

Als je eenentwintig bent, wat doe je dan? Natuurlijk ga je stappen en studeer je. Maar politiek? Ja, ik dus wel. In de trein terug van Amsterdam, waar ik theaterwetenschap studeer, neem ik mijn mailtjes door en de raadsstukken. Thuis een snelle hap en dan door naar het fractieoverleg. Soms chaotisch en druk, maar voornamelijk leerzaam en belangrijk. Maar waarom wil ik de politiek in?

Grote problematieken

Vanaf jongs af aan hebben mijn ouders mij bewust gemaakt van allerlei grote problematieken, van armoede tot klimaat. Mijn ouders waren van plan om in Zuid-Afrika te wonen, maar zijn uiteindelijk in Soest terecht gekomen. Niet zulk mooi weer, maar de mooie bossen en duinen doen zeker niet af. Plekken waar ik graag elke ochtend samen met mijn Spaanse waterhond Peaches loop om tot rust te komen.

Twintig voetballen

De band met Zuid-Afrika is wel blijven hangen. Mijn moeder zette namelijk haar goede doel op: Tsakani. Waarmee ze geld ophaalde om de kinderen in Diepsloot, een krottenwijk, een kans op goede educatie te geven en naschoolse activiteiten. Ik als tienjarige mocht mee om te kijken voor wie mijn moeder zich inzette. Met twintig voetballen gingen wij naar Zuid-Afrika. Daar heb ik met de jongens van Diepsloot mogen voetballen. Dit allemaal liet mij duidelijk zien wat voor verschillen er in de wereld zijn, al op jonge leeftijd.

Fragiele natuur

Mijn ouders hebben mij ook altijd bewust gemaakt van het klimaat en hoe fragiel de natuur is. Van WNF Ranger tot National Geographic documentaires met David Attenborough. We weten allemaal dat het niet goed gaat met het klimaat, maar we zien het (nog) niet. Voordat ik theaterwetenschap ging studeren heb ik anderhalf jaar op het Amsterdam Fashion Institute gezeten. De eerste lessen waren over hoe slecht mode is voor het klimaat. We kregen de documentaire The True Cost te zien en het gaf mij veel zorgen over wat wij, mensen, met onze bijzondere planeet doen. De aarde is iets wat we moeten koesteren en waarvoor we allemaal zouden moeten strijden.

Pit

Terugkomend op de vraag: waarom in de gemeenteraad? Al deze ervaringen hebben mij gemaakt tot de persoon die ik vandaag ben. Ik wil graag mensen helpen en het goede doen voor het klimaat. Ik wil mij inspannen voor de jeugd, cultuur en klimaat. Ik wil dat mijn stem en die van vele jongeren en dus toekomstige generaties gehoord wordt. Het is immers over een aantal jaar aan ons, de jongeren van nu. Daarom vond ik het hard nodig dat er een jonge stem is in de raad. Een jonge stem die veel gaat leren en die pit zal brengen in de gemeenteraad.

Damara Exalto, raadslid GroenLinks

d.exalto@soest.nl