Raadgever Eric Weldink: Techniek

Eric Weldink van Soest2002 werkte als techneut aan projecten 'in de toekomst': ze zouden pas tien jaar later op de markt verschijnen. Ook in de raad gaat het soms zo. 'Huisvesting en de energietransitie, ook dat zijn onderwerpen voor de toekomst.'

Scheldraad

Als kleine jongen kreeg ik van mijn oom een batterij, een lampje en een bos scheldraad. Ik had al gauw een lampje boven aan de trap en de batterij beneden en dan kon ik op afstand het lampje bedienen. Prachtig vond ik dat. Of ik toen geïnteresseerd werd voor techniek of dat het al in mijn genen zat dat weet ik niet maar ik heb de techniek nooit meer los gelaten.

Alle niveaus

Op de middelbare school werd het natuurlijk moeilijk. Geen techniek op de HBS of de ULO dus uiteindelijk op de LTS uitgekomen. Wel onder mijn niveau maar wel lassen, smeden en achter de draaibank. Ik blijf een voorstander van een middelbare technische school voor alle niveaus. Hierdoor komen ook kinderen met een mavo, havo, atheneum eerder in contact met de techniek. Het niveauverschil kan dan op een natuurlijke manier worden opgelost.

In de toekomst

Uiteindelijk ben ik gaan stapelen: na de LTS de UTS, daarna dienst en de HTS. Mijn eerste werkgever was natuurlijk Philips. Welke techneut is daar niet begonnen. Twintig jaar heb ik ‘in de toekomst gewerkt’; alles wat we deden had een ‘time to market’ van zeker tien jaar.

3D-printer

Mensen werden toch steeds belangrijker. Uiteindelijk ben ik in het bestuur terecht gekomen. En ben ik meer een mensenmens geworden. Deze vaardigheid komt mij in de gemeenteraad zeer van pas. Toch ben ik de techniek altijd trouw gebleven. Ik heb altijd de techniek als hobby gehad en nog steeds. Mijn huidige project is een 3D-printer die ik zelf ontwerp. Juist de combinatie van hardware en software vind ik interessant. Door de tijd die ik besteed aan het werk in de raad is het moeilijk in te schatten wanneer hij klaar is.

Door passie gedreven

Door passie gedreven is voor mij dan ook erg belangrijk. Ik vind het leuk om dingen te doen omdat ze leuk zijn. Het is belangrijk dat als je dingen doet je er energie uit haalt in plaats dat je het er in stopt. Ook werken in de raad levert mij meer energie op dan dat het kost. Het wil niet zeggen dat als iets leuk is dat het niet belangrijk zou zijn. Ik ben zeer geïnteresseerd in huisvesting en de energietransitie. Ook dit zijn weer onderwerpen in de toekomst. Een huisvestingsproject duurt zeker vijf tot tien jaar. De energietransitie kost in eerste instantie tien jaar. Maar uiteindelijk loopt hij door tot 2050. Ik vind het enorm interessant om te onderzoeken hoe de wereld er in 2050 uit komt te zien. Dat ik het zelf waarschijnlijk niet meemaak vind ik niet erg.

Eric Weldink, raadslid Soest2002

e.weldink@soest.nl