Raadgever Erna Wegman: Vergaderen en moestuinieren

Leer de mensen in de raad kennen in de rubriek Raadgever uit de Soester Courant. Deze week: Erna Wegman (GGS) over de cirkel van vergaderen, een moestuin en lokale groente. 

Vergaderen

De bedoeling van deze rubriek is dat de nieuwe gemeenteraadsleden zich aan u voor kunnen stellen. Toen wij als kersverse gemeenteraadsleden in het voorjaar aan elkaar werden voorgesteld deden wij dit met een oefening ‘over de streep’. Als het antwoord op een vraag ‘ja’ was moest je naar de andere kant van de raadszaal. Na het stellen van de vraag “houdt u van vergaderen?” stapten maar verdacht weinig raadsleden over de streep.

Opbrengst

Als gemeenteraadslid is je hobby vergaderen, of je het nu leuk vindt of niet. Een stukje in de krant over vergaderen wordt al snel saai, daarom liever iets over een andere hobby waar ik graag veel tijd aan besteed: moestuinieren. Overigens staat deze hobby op gespannen voet met de gezamenlijke vergaderhobby van de gemeenteraad. Elk uur dat ik aan de gemeenteraad besteed, had ik ook door kunnen brengen in de moestuin. Dat verklaart wellicht waarom de opbrengst uit mijn moestuin zo laag is. Zelfvoorzienend leven kan ik dan ook wel op mijn buik schrijven.

De lokale economie

Gelukkig bieden hier de Soester agrarisch ondernemers uitkomst. Als inwoner van Soest kan je op veel manieren meedoen aan de lokale economie. Verse groenten, fruit en andere zaken rechtstreeks zijn rechtstreeks te koop bij de boer. Zelf koop ik mijn groente bij de dames van de Coöperij, ik kan ze bij iedereen aanbevelen. Versheid en smaak knallen eruit.

Leefbaar houden

Ook op een andere manier ben ik blij met deze lokale ondernemers. Dit zijn de mensen die op een hele concrete manier bijdragen aan het leefbaar houden van onze aarde doordat ze lokaal zorgen voor een gezonde bodem met veel biodiversiteit waardoor we zonder kunstmest, giftige bestrijdingsmiddelen en een lage CO2-uitstoot direct van het land kunnen eten.

Hoe het elkaar versterkt

En ook al heeft mijn moestuintje dan niet zoveel opbrengst, ik kan deze hobby iedereen aanraden. Het levert begrip voor de boeren, agrariërs en ondernemers die hard moeten werken voor ieder zaadje dat ze planten. Het biedt tegenwicht aan het vergaderen in de gemeenteraad waar ik samen met GGS probeer meer zaadjes te planten voor kleinschalige moestuinen en lokale voedselconcepten. En zo is het cirkeltje weer rond.

Erna Wegman, raadslid GGS

e.wegman@soest.nl