Raadgever Gerben Stormbroek over: Vrede

Leer de raad kennen in de rubriek Raadgever uit de Soester Courant. Deze week Gerben Stormbroek van POS. 'Onze democratie en vrijheid zijn een kostbaar goed en zijn kwetsbaarder dan gedacht. Dat hebben de eerste verjaardag van de oorlog in Oekraïne, maar ook veteraan Albert me wel geleerd. May we all live a long life in peace.'

Een eerste verjaardag

Het eerste waar ik eigenlijk aan denk als ik deze ‘raadgever’ schrijf is een verjaardag. Niet eens direct de verjaardagen van mijn twee kleine kinderen van 2 en 3 (die in november en eind januari jarig waren): het mooiste wat me ooit is overkomen. Ook denk ik niet direct aan de verjaardag van mijn overleden stiefvader Kees die dit jaar tien jaar geleden overleed en waar ik altijd een heel goede band mee had. Ik denk zoals misschien wel meer mensen aan de ‘verjaardag’ van de oorlog in Oekraïne. Misschien komt het omdat ik me er ook beroepsmatig mee bezighoud, maar ik blijf het nog steeds bizar vinden dat er weer oorlog is in Europa en dat dat nog wel even zal duren. Dat ook met alle gevolgen van dien voor Nederland en alle mensen die het ook hier zwaar hebben gekregen.

Bevrijders

Bij oorlog dacht ik tot 24 februari vorig jaar vooral aan de Tweede Wereldoorlog. Die heeft me altijd diep gefascineerd. Mijn eigen vader Henk was veel ouder dan mijn moeder (ze is dus na diens overlijden hertrouwd met Kees) en heeft bewust die oorlog meegemaakt. Van hem heb ik een diepgeworteld gevoel van dankbaarheid meegekregen voor de bevrijders. Ik ben dan ook adoptant van een oorlogsgraf en een naam op de vermistenmuur op de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten. Als adoptant had ik vorig jaar het grote voorrecht om Amerikaanse oorlogsveteranen te ontmoeten in het eerste Nederlandse plaatsje dat is bevrijd: het Limburgse Mesch. Ik mocht Albert de hand schudden en heb hem bedankt namens mijn eigen vader, mijn schoonvader die in de oorlog is geboren en diens vader die verzetsstrijder was. En namens mijn zoontjes. Het antwoord van die destijds 97-jarige veteraan was: “May they live a long life in peace”.

Kwetsbaar

Als ik aan de woorden van die Amerikaanse veteraan denk, die naar Nederland is gekomen om mij en andere adoptanten van de graven van zijn kameraden te bedanken, maakt dat ‘mijn’ werk in de gemeenteraad maar klein. Wat ik wel sterk voel, ook als ik aan die ontmoeting denk, is dat ik een positieve bijdrage wil leveren aan de samenleving en dat ik veel bewondering heb voor mensen die dat ook doen. Ik denk direct aan de weggeefbasis in Soesterberg. Ik zet me op mijn manier ook graag voor u in, wetende dat ik het niet altijd goed zal doen, binnen onze oh zo imperfecte democratie. Het alternatief is nog veel imperfecter. Onze democratie en vrijheid zijn een kostbaar goed en zijn kwetsbaarder dan gedacht. Dat hebben de eerste verjaardag van de oorlog in Oekraïne, maar ook Albert me wel geleerd. May we all live a long life in peace. 

Gerben Stormbroek, raadslid POS

g.stormbroek@soest.nl