Raadgever Hans Boks (LAS) over: de toekomst

Raadslid zijn heeft betekenis en is nooit saai, zolang je er zelf energie in stopt

In 2008 werd ik, zonder enig politieke kennis of ambitie, beëdigd als raadslid, waar even later een actiegroep luidruchtig bezit nam van de raadzaal en zich vastketende op de publieke tribune. Zo wild is het niet meer geworden. Gelukkig maar. In de afgelopen 12 jaar is veel tot stand gebracht in Soest, waar ik als raadslid ook bij betrokken was. Grootse plannen waren in uitvoering of kwamen voor behandeling en besluit in de raad. Het heeft me enige tijd gekost om het gevoel van “overdonderd zijn”, kwijt te raken. Veel luisteren naar inwoners, vragen stellen aan de ambtenaren, terugmelden en ook actie ondernemen. Meewerken aan het verbeteren van de woon- en leefsituatie van Soest en Soesterberg.

Raadslid Hans Boks in zijn thuiskantoor.

Dienstbaar

Ja, het kost veel tijd, maar het inzetten voor- en het dienstbaar zijn aan de medemens, geeft mij veel voldoening. Binnenkort gaan de politieke partijen in Soest weer op zoek naar naar nieuwe raadsleden. Mijn eerdere zoektochten naar nieuwe collega’s stuitten vaak op reacties als: “Ik heb niets met politiek” - “Ze hebben mij niet nodig” – “Waarom ik?” Toen ik gevraagd werd, heb ik waarschijnlijk dezelfde vragen gesteld.

Generaties

Inmiddels heb ik wél wat met politiek. ‘Politiek’ is voor mij meewerken aan een toekomst voor komende generaties Soesters. Door mijn kennis en energie in te zetten om in samenwerking tot goede besluiten te komen. Door vragen te stellen over vreemde besluiten, te controleren of beloften nagekomen worden en hoe ze uitpakken. Onze raad gaat over zorg, welzijn, wonen, werken, recreëren, schone lucht, het behoud en versterken van onze mooie natuur. Maar ook over dienstverlening aan jouw buren en kennissen, wijkbewoners in Soest en Soesterberg.

Meebeslissen

Je bent als raadslid namelijk in de positie om vragen uit jouw omgeving beantwoord te krijgen over bijvoorbeeld de school van jouw kinderen of het nieuwe clubhuis voor jouw sportclub. Meedenken richting oplossingen, meebeslissen over het besteden van gemeenschapsgeld. Daarvoor ben jij nodig! Omdat je beschikt over unieke vaardigheden en kennis, heeft Soest ook jou nodig.

Brengt veel

Hoe kom je erachter welke partij bij je past? Kijk eens op de website van de gemeenteraad (www.soest.nl/gemeenteraad), daar kun je alle fracties bekijken. En je kunt altijd een paar keer meelopen met één of meer partijen. Ik kan alleen maar zeggen dat het mij veel meer brengt dan wat ik er aan tijd en energie in stop.

Hans Boks, raadslid LAS

hansboks@soest.nl

Naar overzicht