Raadgever Harrie Dijkhuizen: Delen brengt ons verder

intro

Leer de raad kennen in de rubriek Raadgever uit de Soester Courant. Deze week Harrie Dijkhuizen (CU-SGP): 'In noord-Groningen werkten we hard maar we waren arm, iedereen hielp elkaar. Dat gemeenschapsgevoel namen we mee naar Soest.'

Armoede 

Ik ben Harrie Dijkhuizen (1967) en geboren en getogen in een klein dorpje in het noorden van Groningen. Binnen het gezin en dorp waarin ik opgroeide was armoede. We werkten hard maar we waren arm, weinig kon maar iedereen hielp elkaar. Het bracht in de gemeenschap saamhorigheid, we hadden er immers allemaal mee te maken. We deelden in ons dorp daarom bijna alles met elkaar. We stonden in alle opzichten voor elkaar klaar. Dat heeft me mede gevormd tot wie ik nu ben. In 1989 verhuisden mijn vrouw en ik naar Soest, dat was destijds een hele stap. We verhuisden niet alleen, we lieten voor ons gevoel een arme maar hechte gemeenschap achter. 

Samen delen 

Dat gemeenschapsgevoel namen we mee naar Soest. We probeerden op eenzelfde soort manier te leven als we in Groningen hadden gedaan. Je bezittingen delen, je huis delen, je leven delen. Dat vonden veel mensen hier maar vreemd. We kregen drie kinderen, adopteerden er twee en verloren er één. Ook dat vormt opnieuw je leven. De kinderen zijn op één na de deur uit. Nog steeds kijken we om ons heen en genieten we ervan om te delen. Ik ben politieman en mijn vrouw zit in het onderwijs. We staan met beide benen in de samenleving. Er is altijd iets te geven. 

Wat kan ik voor jou betekenen?

Die vraag stellen wij regelmatig als we met mensen spreken, zeker nu het winter is en de kou ons overvalt. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen zich inzetten voor elkaar. Daar ben ik onderdeel van. Want ook al kunnen we politiek gezien niet alles veranderen, ik kan wel de verandering zijn voor mensen in de straat, of elders binnen onze gemeente. 

Politiek

Daarom ben ik 2009 de politiek ingegaan voor de ChristenUnie in Soest. En natuurlijk kunnen we in de politiek niet alles oplossen, dat heb ik ook gemerkt toen ik de vorige periode wethouder was. Soms zijn we ook gewoon te verschillend van elkaar. Gezien alle ontwikkelingen verwacht ik dat we meer en meer teruggaan naar de tijd dat wij nog in de kop van Groningen woonden. Velen werken hard maar worden toch steeds armer. Prijzen voor levensonderhoud, zorg en warmte zijn voor grote groepen inwoners onbetaalbaar aan het worden. 

Zorg voor elkaar

Zorg voor elkaar is daarom belangrijker dan ooit. Er komt veel op ons af. Er wordt veel van ons gevraagd. De toekomst is onzeker. Daarom hebben we elkaar meer dan ooit nodig, ook in de raad van Soest. Alleen samen komen we door deze moeilijke tijden heen. Samen delen geeft het ons meer en brengt ons verder. 

Harrie Dijkhuizen, fractievoorzitter en raadslid ChristenUnie-SGP 

h.dijkhuizen@soest.nl