Raadgever Henk Diemers (GGS): Vertrouwen

Jarenlang heb ik tegenover het Orlando-gebouw gewoond, voorheen de Kardinaal Alfrink MAVO. Deze school werd in 1978 geopend en hield in augustus 1994 op te bestaan. Hierna werd het gebouw omgedoopt tot Orlando, naar de Belgische componist Orlando Di Lasso. Het gebouw was van grote betekenis in de huisvesting van verenigingen en verschillende instanties zoals Eemfors, de Kaarsenfabriek, De Volks Universiteit, Stichting Balans, buitenschoolse opvang etc. De sportzaal en de daarbij horende kantine werden tot het laatste moment intensief gebruikt door sportverenigingen waaronder Tv. SHOT. Zij hebben hier jarenlang een plezierig onderkomen gehad.

Woningbouw

Het Orlando gebouw heeft zich al die jaren kranig staande gehouden, al kwam dat zeker niet door de schoonheid van het gebouw zelf…. Tegen de buitenmuren hebben generaties kinderen balletjes getrapt en squash gespeeld. Het gebouw gaat plaatsmaken voor woningen en dat is goed in tijden waarin de woningnood zo hoog is. Door extra groenvoorzieningen zal de omgeving verfraaid worden! Het plan om er een sporthal te bouwen werd ruim drie jaar geleden afgewend, mede door intensieve acties van de actiegroep MAVO (Meer Aandacht Voor Overhees).

Verbondenheid

Het is belangrijk om in deze tijd verbondenheid te voelen, zeker nu het coronavirus ons leven beheerst. Met de feestdagen voor de deur en niets meer vanzelfsprekend is, worden we uitgedaagd om deze dagen in te vullen met creativiteit en saamhorigheid. Kokkerellen met ingrediënten van onze plaatselijke middenstand, of het bestellen van maaltijden bij de Soester horeca, is voor iedereen fijn.  Verder is het heel goed om in deze dagen wat extra te betekenen voor de oudere, eenzame of minder bedeelde mensen in ons midden. Denk aan een kaartje, een maaltijd, bloemetje, een zak oliebollen of gewoon een hartelijk woord. We onderschatten vaak hoe belangrijk dit is!

Tolerantie

Voor de jongeren is deze tijd misschien wel extra heftig. Jongeren hebben de interactie met elkaar hard nodig, zeker ook voor hun sociale ontwikkeling. Laten we daarom tolerant zijn  en begrip tonen. Wij moeten geen kort lontje hebben, want door het vuurwerkverbod (dat goed is voor dier, milieu en de overbelaste gezondheidszorg) heeft de jeugd ook geen lontje om af te steken! Dat het Orlando gebouw nu exit is en er iets mooiers voor in de plaats komt, geeft mij hoop voor de toekomst. Wij zijn veerkrachtig en kunnen samen een positieve draai geven aan de veranderingen binnen onze samenleving. Daar vertrouw ik op!

Henk Diemers

Henk Diemers, raadslid GGS

h.diemers@soest.nl

Bron: rubriek Raadgever, Soester Courant

Naar overzicht