Raadgever Johan Baks (BBS) over: Keuzes voor kleinzoon

Na ruim een jaar Corona-tijd, wordt het zwaar. Zeker nu het voorjaar in de starthouding staat. Maar boven alles uit overheerst bij mij toch het positieve. Tijd gehad om klusjes die er lagen, op te pakken. Tijd gehad om na te denken over het verleden en over de toekomst. Het bleef doordeweeks stil. Oh natuurlijk waren er tientallen mensen aanwezig op een zoom-vergadering.  Bij gebrek aan beter zal ik maar zeggen. Ook je ogen verwen je niet met dat uren getuur naar dat tablet-schermpje.

Opa zijn

Gelukkig kon ik me steeds verheugen op de komst van mijn kleinzoon in het weekend. Even opa-zijn, even doorbijten als voor de 17de keer de animatie “De gelaarsde kat”, Spiderman of de Simpsons op staat. Nee, dat opa zijn zo iets moois was had ik me niet kunnen voorstellen. Mateo is over een maand drie. Je kleinkind, merk ik, kent je zwakke plekken. Opa mag ik een snoepje, drinken, filmpje kijken, een mandarijn… en vul maar aan. En opa? Die rent wat af en vindt het ook nog schitterend om te doen. Wat thuis bij mamma niet mag, kun je  bij opa proberen. Lolly’s, snoepjes, pakjes limonade, bananen: alles wordt uit de kast gehaald om het kleinzoon aan niets te laten ontbreken. We zitten nu in een fase van zindelijk worden. Zelf aangeven dat je moet plassen en naar de wc gaan. Gelukkig vermindert daarmee het aantal keren dat ik een luier moet verschonen. Opa zijn: ik kan me niet voortellen dat er iets mooiers, na het zelf kinderen mogen krijgen, bestaat. Ik hoop dat veel opa’s en oma’s eenzelfde genoegen beleven aan het opa en oma zijn.

Johan Baks met zijn kleinzoon Mateo.

Onoverzichtelijke brei

Nu mochten we onlangs stemmen voor ons parlement en volgend jaar voor onze gemeenteraad. Keus uit partijen en kandidaten te over. Maar hoe kies je uit die onoverzichtelijke brei? Ik zal u vertellen hoe ik tot een keus kwam. De toekomst van mijn kleinzoon hield ik voor ogen. Wat voor soort samenleving laten we na aan de volgende generaties? Is er nog ruimte genoeg om te leven, hoe stellen we ons op tegen andersdenkenden, mensen met een niet-blanke huidskleur. Hoeveel ruimte geven we aan  mensen met een geloof in God om hun geloof te belijden. Welke maatregelen gaan we nemen om het klimaat op aarde te beheersen? Hoe maken we het verschil tussen rijk en arm kleiner? Zo kun je de rij met  veel vragen aanvullen.

Keuzes

Op weg naar morgen moeten we vandaag al keuzes maken. Thuis, in de gemeenteraad, in het provinciebestuur en in het parlement. Met een knipoog eindig ik. Denk bij de keuzes die u/jij maakt  ook aan Mateo? Dank je wel.

Johan Baks, fractievoorzitter Burgerbelangen Soest-Soesterberg

baksj@soest.nl

Bron: rubriek Raadgever, Soester Courant 31 maart 2021

Naar overzicht