Raadgever Lenneke Welschen over: gemeenschap

Leer de mensen uit de raad kennen in de rubriek Raadgever uit de Soester Courant. Deze week: Lenneke Welschen (D66), die zich gelukkig prijst met de rijkdom van de Soester gemeenschap. 

Soest als basis

Vanaf hier, het uitkijkplatform op de basis, zie ik op een heldere dag de Domtoren. Zoals ik die vroeger vanuit het raam van mijn studentenzolder ook zag. Vlak nadat ik op kamers ging, verhuisden mijn ouders naar Soestduinen. Als jonge studente kwam ik dus regelmatig met de trein vanuit Utrecht naar station Soestduinen, toen nog operationeel. Zo maakte ik kennis met Soest. Tien jaar later, net zwanger van onze oudste, trok ik mijn man mee op een tour door de provincie op zoek naar onze toekomstige woonplek. Wij landden uiteindelijk midden in Soest.

Vliegbasis verbindt

De basis is overigens sowieso mijn favoriete plek in Soest. Vroeger woonde ik aan de andere kant van de basis. Ik hield mijn hand op de ramen als de straaljagers overkwamen, ik groette de Amerikaanse soldaten op weg naar school, zag hun wijk in Soesterberg gebouwd worden en de herberg plaatsmaken voor de Mac Donalds. Maar de vliegbasis was een grote vage plek, waar je alleen omheen kon fietsen. Dat ik er nu met mijn kinderen overheen wandel, blijft bijzonder. Evenals het feit dat zo’n prachtige plek midden in onze gemeente ligt en Soest en Soesterberg niet langer scheidt, maar verbindt.

Gemeenschap

Toen wij hier ons huis kochten, dachten wij binnen vijf jaar wel weer verder te trekken. Onze oudste is inmiddels 17 en wij wonen hier nog steeds. Soest is ons thuis. Wij hebben als gezin gebruik mogen maken van de sociale en culturele rijkdom van dit dorp: scholen, Idea, de natuur, goede kinderopvang, verlichte winkelstraten in december, sportfaciliteiten en de gemeenschap. Als raadslid van D66 krijg ik de mogelijkheid om de door mij ervaren rijkdom van onze gemeente te helpen uit te bouwen.

Sociaal Soester Cement

Ik richt mij dan ook onder andere op het Sociaal Domein. Dat is een grote en brede term. Voor mijzelf heb ik het vertaald naar ‘Soester Cement’. Want dat wij stenen moeten stapelen in Soest, dat wordt met regelmaat genoemd. Maar wonen is meer dan een huis bouwen. De gemeenschap waarin je woont, is van groot belang. Ik ga in mijn raadsperiode op zoek naar de mensen en organisaties die het Soester Cement vormen en dus zorgen voor verbinding. Mensen die iedere dag de tijd nemen om de dag van een ander iets beter te maken en werken aan initiatieven die dicht bij de mensen hulp en ondersteuning bieden. Om dan vervolgens te kijken hoe ik als raadslid en wij als D66 fractie hun werk kunnen versterken.

Lenneke Welschen, raadslid D66

l.welschen@soest.nl