Raadgever Marcel Adriani (D66): 'Applaus voor de zorg'

Mijn moeder was terminaal ziek. Normaal zou ik dat bij mezelf houden, maar het bracht me in aanraking met stukjes maatschappij die ik niet zo vaak zie, en bracht me daardoor op gedachten die ik graag op deze plaats deel.

Heel veel mantelzorg

Ten eerste: er was heel veel mantelzorg nodig. Mijn echtgenote, broers, schoonzussen en ik zetten allemaal twee stapjes extra, lieten mijn moeder niet alleen en deden wat we konden om het leven voor haar zo comfortabel mogelijk te maken. Het viel mij op dat er daardoor betrekkelijk weinig tijd voor werken overbleef, of, anders gezegd, ik was blij dat mijn werk redelijk eenvoudig schaalbaar is, anders had ik niet geweten hoe ik die zorg had kunnen bieden.

Respect

Maar belangrijker nog: ik realiseerde mij ook dat er mensen zijn die niet, zoals wij, weken in die situatie zitten, maar soms vele jaren. Ik had altijd al respect voor mantelzorgers, maar dat is intussen gegroeid. Daarom, vanaf deze plek: hulde voor alle mantelzorgers, die steeds bereid blijken een stapje extra te zetten om een naaste, die het moeilijk heeft, het leven iets aangenamer te maken.

De liefste mensen

Ten tweede: de zorg, zowel van de gemeente als in het kader van de Wet Langdurige Zorg, is in korte tijd behoorlijk opgeschaald. En het is indrukwekkend wat er dan kan in Nederland. Wijkverpleging liep af en aan, hielp met de (zeer gecompliceerde) medicatie, nam langzaamaan ook de persoonlijke verzorging over. De huisraad werd verrijkt met een hoog-laagbed. Ondanks de tussenkomst van de SVB geeft het verleende Persoonsgebonden Budget voor huishoudelijke hulp de mogelijkheid om soepel van aanbieder te switchen. En dat allemaal uitgevoerd door wat volgens mij de liefste mensen zijn die je ooit ontmoet hebt. Ik maak daarom nu (overigens niet voor het eerst) een diepe buiging voor het zorgstelsel dat we in Nederland hebben opgetuigd, en applaudisseer iedere dag even extra voor de mensen die in dat zorgstelsel werkzaam zijn.

Tering naar de nering

In Soest hebben we te maken met teruglopende inkomsten, en hebben we de tering naar de nering moeten zetten. Zo zal er helaas ook bezuinigd worden op de huishoudelijke hulp voor mantelzorgers. Ik hoop van harte dat we in de gemeenteraad in de nabije toekomst de ruimte in de begroting kunnen vinden om deze weer terug te brengen.

Marcel Adriani, raadslid D66

m.adriani@soest.nl

Bron: rubriek Raadgever, Soester Courant, 20 januari 2021

Naar overzicht