Raadgever Margriet Walraven (CU-SGP) over: 'Initiatieven'

Naast mijn werk in de raad werk ik al een aantal jaar in hospice de Luwte als zorgvrijwilliger. Mooi en dankbaar werk wat mij telkens weer doet beseffen dat het leven eindig is en dat ook zo ineens kan zijn.

Vader

Dat heb ik zelf in 2020 mogen ervaren toen mijn gezonde vader in februari te horen kreeg dat hij slokdarmkanker had. Hij heeft alles aangegrepen om de ziekte te overwinnen maar dat gebeurde helaas niet. In oktober hebben wij helaas afscheid van hem moeten nemen.

Van Dam supermarkt

Het was voor mij bijzonder om deze laatste maanden samen met hem op te mogen trekken, in moeilijke dagen maar ook nog in hele mooie dagen. Aan de hand van zijn plakboeken vertelde hij over zijn start in Soest als broekie van 21. Hij begon bij meneer Veenman de groenteafdeling en dat werd na een paar jaar zijn eigen Vivo op de Dalweg, samen met zijn broer. De wijk Klaarwater werd in 1974 gebouwd en onder Honsbergen kwam een supermarkt, iets nieuws voor Soest. Eerst samen met zijn broer en later alleen; van Dam supermarkt.

Teamgeest

Oudere Soesters onder de lezers herinneren zich vast nog wel de stratenloop voor het Bentinckfonds, de avondfietsvierdaagse, de themaweken met de gezellige braderieën op de parkeerplaats van de winkel. Alle nieuwe ontwikkelingen werden toegepast in zijn winkel. Mijn vader liep daarin vaak voorop en was een voorbeeldwinkel voor velen in de branche. Zijn slogan was: saamhorigheid en harmonie, teamgeest en vertrouwen, op deze grond willen we verder bouwen. Een ondernemer die er samen met zijn personeel voor ging!

Fiets met aanhanger

Zo kijk ik ook nu naar de ondernemers die ondanks de coronacrisis toch actie ondernemen en er voor ons als Soesters willen zijn, ook om het hoofd boven water te houden. Een drive thru sale, een drive-in, de Soesterbox, etalages voor windowshoppers en bij het uitlaten van de hond in de Soesterduinen een fietser met aanhanger die warme chocolademelk met slagroom verkoopt. Zomaar wat initiatieven van ondernemers in deze coronatijd. Met de verkoper van de chocolademelk had ik een gesprekje of dit een beetje bijdroeg om rond te komen. ‘Niet echt’, zei hij, ‘maar zo houden we wel contact met onze klanten en het is goed om ze op deze manier te spreken.’

Klant is koning

Ik liep daarna al mijmerend door in het bos met mijn warme chocolademelk en dacht aan één van de lessen die mijn vader mij leerde toen ik bij hem werkte als tiener; de klant is koning.

Laten wij als klanten juist nu aan onze plaatselijke ondernemers denken die ons keihard nodig hebben. Laten we het met elkaar volhouden en er voor elkaar zijn.

Margriet Walraven-van Dam

Fractievoorzitter CU-SGP

m.walraven@soest.nl

Bron: rubriek Raadgever, Soester Courant 24 februari 2021