Raadgever Mariëlle Bruil: Sociale cohesie
Leer de raad kennen in de rubriek Raadgever uit de Soester Courant. Fractieassistent Mariëlle Bruil van BurgerBelangen Soest-Soesterberg wist als kind al dat ze in Soesterberg wilde wonen. 'Juist door elkaar te kunnen ontmoeten krijg je een leuke dorpse samenhang.'

Stadse
Mijn wieg staat in Utrecht. Dichterswijk, praktisch het centrum. En hoewel ik een echte “stadse” was, wist ik al op jonge leeftijd dat ik later in Soesterberg wilde gaan wonen. Als klein meisje liep ik al door de bossen achter Kontakt der Kontinenten. Mijn vader was daar tot zijn pensioen chef-kok en ik mocht als kind vaak mee naar zijn werk, dat vond ik geweldig.
Knus dorpje
Na mijn MEAO-opleiding en een leuke kantoorbaan kocht ik op mijn 23ste mijn eerste appartementje in Soesterberg. In Soesterberg leerde ik ook mijn man kennen. Hij was mijn buurman. Het appartementje werd te klein en we vertrokken naar nieuwbouw in Houten. Maar ik miste het knusse dorpje dus na de geboorte van onze dochter besloten we snel terug te keren.
3000 paaseieren
Onze dochter is gehandicapt geboren waardoor ik voltijds huismoeder werd. Snel bleek dat ik de sociale contacten miste en besloot actief te worden in mijn buurt. Gezellige evenementen organiseren voor de buurt, zoals Burendag. En van het één kwam het ander; helpen bij de IJsvereniging, deelnemen aan het Dorpbeheerteam. Je zou mij kunnen kennen van onder andere het maandelijkse kinderknutselen, bloembollenactie, het gratis uitlenen van het dorpsspringkussen voor een buurtfeest of scholen in Soesterberg en Soest of het Paaseieren zoeken op het Evenemententerrein. Zo rond dit jaargetijde, als je af en toe de lente kan opsnuiven, waren de voorbereidingen voor deze laatstgenoemde dorpsactiviteit al in volle gang. Uiteraard niet alleen, 3000 eieren verstop je niet in je eentje….
De jeugd
Het gemis aan activiteiten en ontmoeting is een van de redenen om mee te doen met de verkiezingen. Na ruim 10 jaar vrijwilligerswerk werden de mogelijkheden om iets te organiseren minder, zeker voor buitenactiviteiten. Het Dorpshuis sloot, het evenemententerrein moest wijken voor huizen en het nieuwe dorpshuis De Linde bleek ongeschikt. We kregen wel meer inwoners, maar dat ging ten koste van de sociale cohesie. Juist door elkaar te kunnen ontmoeten krijg je een leuke dorpse samenhang. En hoewel de wil er is, lijkt het soms onmogelijk om wat te organiseren. Blij ben ik dat ik mijn steentje mocht bijdragen aan de Weggeefbasis in Soesterberg. Met een hoop wilskracht en samenwerking, is dit een succesvol initiatief. Ik kijk uit naar de plannen van het College voor een nieuw Dorpshuis. Hopelijk is er dan ook plaats voor de jeugd in dit dorp. We hebben ook een zoon van 14 en voor deze jongeren valt er niets te beleven. Geen disco, geen soos. Met name voor deze doelgroep wil ik mij komende tijd inzetten, want met de jeugd begint het.
Mariëlle Bruil, fractieassistent BurgerBelangen Soest-Soesterberg