Raadgever Mariska de Koning: Rust, reinheid, regelmaat

Leer de mensen in de raad kennen in de rubriek Raadgever uit de Soester Courant. Deze week: Mariska de Koning (CDA) over houvast. 'Ik wens voor onze huidige samenleving rust, reinheid en regelmaat, omdat wij zelf dat verlangen hebben.' 

Onrustige tijd

Een stad is aan mij niet besteed. Te druk, te veel lawaai (hoewel een bladblazer in Soest ook lawaai maakt). In Soest waardeer ik het groen en de nabijheid van bos en duinen. Ik zet mij graag in voor Soest, om te behouden wat fijn is en aan te pakken wat extra zorg vraagt. We leven in een onrustige tijd. Ik heb niet de illusie dat dit kortstondig is. En zo zij zijn er meerdere crises geweest, zoals de oliecrisis in de jaren 70 en de armoede onder het communisme in Oost-Europa. Wat mij betreft is democratie de minst slechte staatsvorm. En ik ben dankbaar dat mijn wiegje in Nederland bij stabiele ouders stond waar rust, reinheid en regelmaat de belangrijke pijlers waren.

Jezelf niet vergeten

Mijn opvoeding heeft bijgedragen aan hoe ik in het leven sta. Ik ben christelijk opgevoed en ik haal veel bemoediging uit mijn geloof (‘mijn’, want geloof is ook persoonlijk). Dit vertaalt zich in het werken voor een christelijke organisatie en van betekenis willen zijn voor een ander. De term ‘omzien naar elkaar’ is een veelgebruikte. Graag voeg ik eraan toe: maar ook niet jezelf vergeten. Als je in een vliegtuig zit – mits je geen vliegschaamte hebt – dien je bij het wegvallen van de cabinedruk eerst zelf een zuurstofmasker op te zetten en daarna pas bij kinderen en kwetsbaren. Heb je zelf al ademnood dan kun je ook een ander niet helpen.

Rustdag

Een van mijn principes is dat ik de zondag zoveel mogelijk als rustdag respecteer. Los van mijn christelijke wortels, één dag in de week die net even anders is dan de andere dagen ervaar ik als verkwikkend.

Goed boek

In de vorige eeuw hadden mijn opa en oma een winkel in Baarn. Op zondag dicht, zoals alle winkeliers. De samenleving was er ook op ingericht. Ik kan mij niet herinneren dat ik mij verveelde op zondag. Terwijl er bij mij thuis nog geen computer was, geen smartphone, geen Netflix. Op mooie dagen gingen we wandelen in het bos en bij regen naar familie of thuis bordspellen spelen. Of een goed boek lezen.

Innerlijke rust

Klinkt misschien saai en ouderwets. Maar als ik op internet de vraag ‘Hoe om te gaan met deze maatschappij’ typ, krijg ik 43.200.000 resultaten, waaronder artikelen als ‘Hoe sta jij in de maatschappij’, ‘101 tips om bij te dragen aan een verbonden wereld’ tot ‘Hoe creëer je innerlijke rust in een drukke maatschappij’.

Houvast

Of het in de vorige eeuw allemaal pais en vree was, zeker niet. Maar ik wens voor onze huidige samenleving rust, reinheid en regelmaat: niet omdat de kerk het van ons verlangt maar omdat wij zelf dat verlangen hebben. En daarmee een houvast vinden om om te kunnen gaan met de huidige onrustige tijden.

Mariska de Koning, fractieassistent CDA Soest-Soesterberg

M.dekoning@soest.nl