Raadgever Michelle van Ginkel over: verzorgen

Leer de mensen in de raad kennen in de rubriek Raadgever uit de Soester Courant. Deze week: Michelle van Ginkel (CDA) over haar werk én vrijwilligerswerk in de zorg. 

Verzorgingstehuis

Behalve fractieassistent voor het CDA ben ik ook medewerker in een verzorgingstehuis. Dat werk vind ik erg leuk. Ik werk in de huiskamer en werk de hele dag daar, met tussendoor nog wel een pauze. Je begint in de ochtend met het ontbijt, daarna lunch met een kop soep en dan het avondeten bereiden en eten. We koken vers dus kan soms een aardig werkje zijn.

Spelletje

Tussendoor kan je gesprekjes met de bewoners hebben, maar ook het opruimen van de tafel en schoonmaken behoren daarbij. De mensen ken je steeds beter en kan je ook makkelijker op inspelen wat ze graag willen eten. Of we doen wel eens een spelletje Rummikub. Er zijn ook activiteiten in het restaurant zoals een optreden of zangers, handarbeid of schilderen of een bingo. Het wisselt in de maand steeds om. Helaas was het in coronatijd allemaal er niet en hebben we veel gehad dat het soms eenzaam was op de kamers. Met een iPad de familie bellen gaf nog een beetje moed. Maar de herkenning van het personeel was moeilijk, we hadden allemaal pakken aan en het was voor bewoners soms moeilijk om te zien wie er bij ze was.

Vrijwilliger

Ik ben begonnen als vrijwilliger op de dagbesteding De Vijverhof, via Stichting Welzijn Ouderen Soest. Ben dat met name gaan doen omdat ik wou kijken of dit iets voor mij was. Ik vond het heel leuk, vooral om met mensen bezig te zijn. Sjoelen, koffie en thee drinken, wandelen en samen eten. Na een jaar kreeg ik aangeboden om bij de mensen thuis te komen als vrijwilliger. Ik begon met boodschappen doen voor een mevrouw die niet meer zelf het huis uitging. Ik kreeg dan een briefje mee en kwam terug kwam met de boodschappen, op het begin nog met de verkeerde producten, maar na aantal keren geweest te zijn, weet je wat er nodig is. En om nog een voorbeeld te noemen wat je doet: een mevrouw die in een rolstoel zat meenemen naar het dorp om de markt te bezoeken en er even uit te zijn.

Zorgzaam

Door deze ervaringen heb ik geleerd om om mij heen te kijken en mensen te zien. Ik heb veel oog voor mijn omgeving en help nog wel eens een handje mee, in de buurt of in de supermarkt. Ik zorg graag voor anderen en vind dat ook fijn om te doen. Helaas kost zorg in Soest best wel veel geld, maar ik hoop dat daar altijd goede keuzes in gedaan worden en nooit de mensen vergeten!

Daarnaast kunnen we ook niet zonder de inzet van vrijwilligers en ik hoop dat er nog genoeg mensen zich erbij aansluiten. Het hoeft niet altijd in een verzorgingstehuis, maar een boodschapje doen voor iemand uit je omgeving of voor je familie is alleen al vrijwillig.

Michelle van Ginkel, fractieassistent CDA Soest-Soesterberg

m.vanginkel@soest.nl